Селекционерът на националния тим по футбол Пламен Марков коментира на пресконференция днес, че повиканите нови футболисти, трябва да докажат, че имат място в отбора.

В сряда тикольорите ще изиграят втория си мач под ръководството на Марков. След успеха над Северна Ирландия през февруари, специалистът сподели, че отборът има сили да запише успех и срещу коравия тим на Финландия. Двубоят срещу скандинавците е на Националния стадион „Васил Левски” от 18:00 часа.

„Целта на новите хора в националния отбор е да докажат, че българския футбол може да разчита на тях и занапред. Нормално е да има промени в начина на игра в тима, но все още не мога да кажа какви ще бъдат стартовите 11 в сряда”, коментира Марков."Не мога да правя сега сравнение между този отбор и онзи, който се класира за Евро 2004. Разликата е четири години, много от футболистите се смениха. Освен това през сегашния ми престой сме изиграли само един мач”, продължи специалистът.

Марков допълни, че все още не е наясно дали ще може да разчита на защитника Живко Миланов, който е с травма от мача на Левски с Беласица. „Той ще бъде прегледан от д-р Илиев и в зависимост от моментното му състояние ще решим как да процедираме с него”, каза селекционерът.

Специалистът коментира и ситуацията около Александър Александров, който отказа да играе за България. „Може би той ще разкаже най-добре за мотивите си. На мен ми се обади и ми каза, че няма да се чувства полезен. Аз приех мотивите му и това е всичко. Но когато обявявам състава, аз не се обаждам на никой от играчите, за да го информирам- нито на Бербатов, нито на Какалов."

Пламен Марков каза още, че в седмицата преди старта на Световните квалификации ще има една седмица за подготвителен лагер. Както се знае, нашите стартират срещу Черна гора като гости и тази седмица ще бъде най-дългия подготвителен период. Времето преди мачовете с Италия и Грузия ще бъде доста по-кратко, опасява се треньорът. Още една официална дата на ФИФА има преди старта на мачовете в квалификационната група и това е 20-и август.

БФС обаче все още не е осигурил съперник, а Марков отказа да коментира с кого се водят преговори. Преди време било обявено, че Португалия е вариант, но след като отпаднала възможността, останало неприятното чувство. "Треньорите на нашите съперници Джовани Трапатони, Роберто Донадони, Клаус Топмьолер са доказани имена. Но ние имаме уважение към тях, не и страхопочитание. В спорта подценяването на противника и страха от него винаги водят до лоши резултати".

Все още преговорите за премиите, които ще получат футболистите при класиране на Мондиал 2010, не са стартирали. Пламен Марков е убеден, че това ще стане непосредствено преди началото на кампанията- а именно преди първия лагер за мача с Черна гора.