Събудих се тази сутрин ядосан от „хикса“ между Италия и Ейре и потърсих кръчмаря, за да ми направи сметките. Естествено не го намерих и се залавям аз с тази задача. Целта, разбира се, е да докажем, че имаме шанс да изпреварим ирландците за второто място.

Всъщност, като се замисля, равенството снощи в Бари не променя много статуквото в нашата група. Даже може да се окаже и в наш плюс, защото разликата от две точки между „адзурите“ и келтите ще държи световните шампиони будни до края и ще ги накара да играят сериозно срещу ирландците, когато му дойде времето.

За нас е ясно. Трябва да вземем задължително домакинството на Ейре, плюс тези срещу Черна гора и Грузия, плюс гостуването на Кипър. Нищо нелогично или пък свръхестествено. Това прави 12 точки, които добавени към настоящите 7, ни праща на кота 19. Защо обаче трябва да откраднем поне токчето на Ботуша, когато се изправим срещу италианците? Именно по същата логика – да ги държим неспокойни и несигурни за първото си място, преди те да отидат в Дъблин.

Приемаме, че „хиксираме“ с италианците, а освен това те взимат домакинството си на Кипър и гостуването на Грузия. Така те ще прибавят към сегашните си 14 точки още 7 и без да сме сметнали двубоя им с „детелините“, ще съберат 21.

Сега няма да броим още мача Ейре – Италия и в сметката на островитяните. Пишем им нула точки от сблъсъка в София и по три от гостуването на Кипър и домакинството в края на Черна гора. С това те събират 12 плюс 6, или 18 точки.

Така, значи да обобщим – ние имаме общо 20 точки. А без да сме сметнали мача Ейре – Италия, „скуадра адзура“ е събрала 21, а Ирландия 18. Ако Италия „пусне“ на Ейре трите точки, може да остане втора в групата, ако головата й разлика е по-лоша от тази на ирландците (сега 9:3 срещу 7:4). Затова може да се наложи световните шампиони да направят поне реми на ирландците и така да пратят България на баража. Прогнозно крайно класиране: 1. Италия 22, 2. България 20, 3. Ейре 19.

А ако бъдем крайни оптимисти, то можем да си пожелаем още Кипър да не загуби в Никозия от Ейре – ще ни улесни още повече.

Честито, момчета! Но, както казахме, тази сутрин аз не успях да открия кръчмаря. Затова оставям основната работа по изчисленията на Мъри Стоилов и компания.