Старши треньорът на младежкия национален отбор на България Михаил Мадански смята, че разпределението на първите две места в нашата квалификационна група 10 за европейското първенство в Израел ще стане ясно едва във финалния ден на надпреварата, който е на 10 септември.

Ситуацията в момента е такава, че дори и 6 точки от гостуванията на Холандия на 5 юни и на Люксембург на 10 септември може да не стигнат на българските таланти да се преборят за второто място и класиране на плейофите за Евро 2013. В същото време пък различен развой и също 6 точки могат да ни гарантират и спечелване на групата.

„На този етап гледаме да си свършим работата в Холандия. Ясно е, че ще трябва и някой измежду Шотландия и Холандия да сбърка до края, а дали това ще се случи зависи най-вече от нагласата на Австрия. Ако австрийците са решили да обиграват следващия си отбор, това няма да е добре. Но те не би трябвало да са се отказали да се борят, имат пет точки и три мача до края, което им дава шансове за атака на второто място - те могат да бият Шотландия. Мисля, че всичко, каквото има да се случва като развръзка в групата, ще се случи окончателно на 10 септември. Но казвам това при положение, че не загубим срещу Холандия. Ние обаче не мислим за такава алтернатива, настройката ни за мача в Маастрихт е много добра", казва още Мадански.

Българският отбор пристигна снощи в Ниската земя и се настани в хотела край белгийската граница.

„При положение, че загубим шансове за класиране, също няма да спрем да работим. Ще имаме цяло лято за оформяне на концепцията за следващия отбор, а пък и идният квалификационен цикъл стартира най-рано през юни следващата година. Вече имаме визията за това как ще изглежда новият младежки национален отбор. Има момчета от настоящия състав, които ще имат право да играят при нас и занапред, става дума за родените след 1 януари 1992 година. Поименно те са Илия и Георги Миланови, Георги Терзиев, Пламен Илиев, Радослав Кирилов, Антон Карачанаков. Но някои от тях ще бъдат повикани от Любослав Пенев в "А" националния отбор, а случи ли се това, няма смисъл да ги връщаме отново при младежите.

„Ако има мач, който ни попречи да сме в по-добра изходна позиция преди решителните две квалификации, то това е този с Австрия на собствен терен. Изпуснахме двете точки, държахме контрола върху мача, но допуснахме да ни изравнят. По наша преценка това равенство може да ни изиграе най-лоша шега в края на цикъла“, анализира изминалите мачове до тук треньорът.

„При тегленето на жребия се случи така, че на нас се падна да играем два мача през юни. Миналата година по същото време експериментирахме с две контроли и се видя, че за нас е по-подходящо да играем или пролетта, или на есен. Лошото за нас  е, че сега играчите са извън форма. Но това е функция и на работата по клубовете - Александър Цветков, Борислав Балджийски, Георги Костадинов, Пламен Димов и Георги Пашов бяха титуляри през есента, а сега почти не играят в своите отбори. В тази връзка е хубаво, че се прие моето писмено предложение пред Изпълкома всеки отбор от Б група да започва минимум с двама играчи до 21 години в стартовия си тим. Това са 36 футболисти в юношеска и младежка възраст, които ще трупат игрова практика, няма значение, че са в Б група, важното е, че са на терена. Убеден съм, че и следващият ни младежки национален отбор ще е много силен. Независимо как ще завършат мачовете с Холандия и Люксембург аз съм изключително доволен, че от този състав излязоха момчета, които вече са в плановете на селекционера на мъжете Любослав Пенев. Превърнахме се в сериозен фактор в Европа и другите се съобразяват с нас. Смятам, че този процес може да продължи. И ще работя в тази насока. Пред мен никога не е стоял въпросът дали да остана или да си тръгна, това са неща, които са много далеч от моето съзнание. Смятам, че работя по добър начин, имам подкрепата на ръководството за своите идеи и съм убеден, че вървим по верен път“, каза още Михаил Мадански за официалния сайт на БФС.