Старши треньорът на младежкия национален тим Михаил Мадански определи като основен проблем пред неговата селекция това, че момчетата, на които залага, не играят за клубните си тимове. Повечето футболисти от подновения състав на младежите са родени 1991 и 1992 година, и все още не получават достатъчно минути в българското първенство.

Мадански обаче смята още, че някои треньори бойкотират националните отбори, и нарочно не пускат състезателите си на лагерите, организирани от БФС, и обяви, че ще се търсят наказания за въпросните специалисти.

Той обясни каква е програмата пред него и играчите му за тази година: „Имаме един мач с Швеция, който трябва да доиграем от тази квалификация, септември месец. През май месец, веднага след края на първенството, от 17 май, сме организирали лагер и турнир в Германия. Там се надявам да успеем да съберем всичките 22-24 играчи, на които ще разчитам, за седем-осем дни да сме там. Оттам всеки месец, когато има дати от УЕФА и ФИФА, ще играем контроли. По-важното е, че набор 1992 има европейска квалификация през октомври, и там част от тези момчета трябва да покажат, че заслужават. Ако погледнем програмата, няма от какво да се оплакваме.”

„Единственото нещо, което бих посочил като слабост, върху която много ще се опитам да работя, е че футболистите от младежкия отбор не играят в клубовете си,” засегна основния проблем Михаил Мадански. „Давам пример с четиримата от Литекс – близнаците Илия и Георги Миланови, Момчил Цветанов и Сашо Цветков. За последните два месеца, откакто са започнали подготовка с мъжкия отбор, Сашо Цветков има 12 минути игра. Не е нормално по време на подготвителен лагер, да пътуват до Анталия, и да играят 30 минути за цял лагер. Два месеца само са яли, пили са вода и кола, и са харчили топлата вода.”

На въпрос дали ще търси контакт с клуба, за да се разреши въпросът, наставникът обясни:„Аз разговарях с Гриша Ганчев по този въпрос, той изцяло ме подкрепи, но каза, че не се меси в работата на треньора. Затова отидох лично при Ангел Червенков и му казах, че исках поне двама от тези четиримата да играят при мен в Албена. Той каза „Не, ще играят при мен”. А изобщо не играха.”

БФС трябва да предприеме мерки, при това сурови, срещу такива треньори, добави Мадански. „Аз ненапразно сериозно разговарям с техническия комитет, с треньорската школа, и с Емил Костадинов обсъждаме наказания за треньори, които според мен бойкотират националните отбори и проявяват всякаква липса на толерантност и колегиалност към треньорите на националните отбори. Имаме такива правомощия, и ще искаме и преразглеждане на лиценза на такива хора,” категоричен е треньорът. „Защото те само си измиват ръцете, всеки казва националните отбори не работят, а когато дойдат мачовете, не си пускат футболистите. Ние имахме проблем с Литекс вече, и пак заради треньора, доколкото аз знам – пътувахме за официална квалификация в Босна, казват утре пускаме Георги Миланов, ние го чакаме, а той не дойде, това отношение ли е?! Имаме разбиране от страна на президента, но той казва, че е дал свобода на треньора. Треньорите от своя страна се оправдават с президентите.”

„Но аз съм убеден, че един треньор, мислейки за развитието на своите футболисти, за развитието на националните отбори, трябва с личния си автомобил да ги докара на лагера на националния отбор, а не да ги спира,” завърши Михаил Мадански.