Помощник треньорът на Лотар Матеус – Михаил Мадански, сподели пред Гонг своите първи впечатления от новия селекционер на България.

„Да бъдеш помощник треньор или част от екипа на Лотар Матеус е чест за всеки. Обратно на мнението на много хора за Матеус, моето е съвсем различно. Аз съм бил помощник на много хора и мисля, че мога да преценя що за човек е. Аз лично се чувствам много добре. За мен той е един изключителен специалист”, сподели Михаил Мадански в ефира на Спортно шоу Гонг.

„Прекарахме почти 12 часа заедно. Останахме 3-4 часа в една от залите на хотела след официалната му пресконференция и както се предполага говорихме само за футбол. Първо, той беше изключително добре подготвен и ни изненада с голям брой знания около състоянието и положението на българските футболисти. Той даже беше подготвил един списък и аз лично се изненадах от конкретиката на неговите въпроси. Хареса много базата в Правец”, добави още помощникът на новия селекционер на България.

„Не трябва да се бяга много от отговорности, защото нашата задача с Цанко Цветанов беше да го въведем и да му покажем някои от имената. Матеус гласува доверие на човек от екипа на предишния треньор и изслуша много внимателно доводите на Цанко Цветанов. Много малко хора биха го направили това, защото някои биха си помислили, че той има някакви сантименти.”

По-рано през деня бе обявен списъкът с играчите, повикани за евроквалификацията с Уелс, както и за приятелската среща в Истанбул със Саудитска Арабия. „Той имаше списък с абсолютно всички футболисти, които играят зад граница и за всеки знаеше по нещо. Неговото решение беше, че на този етап иска лично да види качествата на всички играещи в чужбина, поне на 90 процента от тях. Така че първоначалното негово решение е да се извикат всички играещи в момента чужденци. По тази причина отпадна и Мицански, тъй като той следи немското първенство. Но това не означава, че го е отписал. Илиян Стоянов отпадна, за да се види и друг футболист на тази позиция. След изтичането на кръговете и мачовете за УЕФА, ще бъдат извикани още футболисти, които играят в българското първенство.”

„Доста внимателно наблюдавах и бях поразен от професионализма, спокойствието и излъчването на този човек. Той е звезда от такава величина, че нищо не е в състояние да го изненада. В продължение на два дни толкова много говори за футбол и толкова разпалено обяснява, че аз просто в един момент видях човек с изключително голяма футболна култура. Не напразно е бил дълги години капитан на Байерн и националния отбор на Германия. Това, което се изписва за личния му живот, изобщо няма нищо общо с впечатленията, които остави у мен”, каза още Мадански пред Дарик радио.

„Дълги години бях противник на това да се кани чужденец в България, но оказа се, под натиска на обществеността и медиите, че това е единственото правилно решение, защото който и българин да бяхме назначили, може би нямаше да се приеме на сериозно от нашата общественост.”

„Има поставено от Лотар Маетус условие да се търси противник през ноември, дори и контрола за младежкия отбор, при това на различна дата, за да присъства и на нея. За първия отбор съм сигурен, че ще бъда осигурена контрола”, добави Мадански, който в края на интервюто си сподели: „Дано ние не направим всичко възможно, за да прогоним този човек. За съжаление, не видях във вестници и сайтовете да пише „Добре дошъл, Матеус”. Всичко останало беше написано, но чисто българското посрещане, го нямаше.”