Футболният агент Лъчезар Танев смята, че не може да храним огромни очаквания към националния отбор по футбол, при положение, че в момента страната ни има само двама футболисти, играещи в най-силните първенства в Европа.

Бившият национал спомена състезаващите се в Серия А Ивайло Чочев (Палермо) и Александър Тонев (Кротоне) и заяви, че това е достатъчно да се обясни спада в нивото на „трикольорите“, за които квалификационния цикъл за Мондиал 2018 почти изгуби смисъл.

„Моите уважения към момчетата ни, стараят се, играят, но говорим за класа и ниво. Имаме двама играчи в Италия, в Серия А – Тонев и Чочев и никъде другаде нямаме в първите дивизии във водещите държави. Това е много показателно, затова и националният отбор е на по-ниско ниво. Те нещата са видни и последователни, няма какво ново да измислим.“, каза Танев пред Спортно шоу „Гонг“.

Основният проблем? "Всичко се дължи на дългите години лоша работа с децата".

„Продължавам да твърдя, че сериозен футболист от водещите футболни държави в Европа, трудно ще дойде в България, не е невъзможно, но трудно ще дойде. Или трябва да му дадеш безумно много пари, което не си заслужава, или той няма да е толкова добър. Не помня да е идвал тук играч от Франция, Италия и така нататък.“

„Ситуацията с треньорите е ясна – или нямат желание, или не искат да работят, или не са добре платени, нека не забравяме последното. Водещите клубове дават по 15-20 хиляди евро заплата на даден играч, а в същото време – мизерни заплати на треньорите. Почти всеки клуб гледа бързият резултат, феновете ги натискат за успехи. Всеки фен ще те разбере, ако види как наистина сериозно се работи, как излизат по 2-3 момчета всяка година. Той ще те разбере, ще те изтърпи и след 3-4 години ще береш резултати.

Танев беше помолен да коментира новият силен човек в Левски – Спас Русев и използва случая, за да посочи най-сериозната грешка на българския футболен фен – стремежът му да управлява любимия клуб.

„Г-н Русев го познавам от доста години. Един доста интелигентен и грамотен човек. Интересува се от футбол, знае как са нещата в Англия. Големият проблем е, че нашата действителност е доста по-различна и така ще трябва да се сблъска със ситуации непонятни за него. Със сигурност ще се опита да направи нещо, има възможностите. Феновете са готови да подкрепят. Мисля, че през последните години феновете и различните организации минаха чертата на нормалното – тяхното мнение трябва да се изслушва, да се взима под внимание, но те не могат да управляват.“

„Срещите с тях са прекрасни и трябва да има такива. Могат да имат добри идеи. Трябва да са ясни нещата, ако не е така, нищо не се получава. Има фенове, има запалянковци, треньори, играчи, ръководство. Когато нещата не вървят, феновете са в правото си да изискват промени. Трябва обаче и търпение“, допълни Танев.