Новият национален селекционер Лотар Матеус заяви при представянето си в София, че второто място в групата от квалификациите за Евро 2012 е възможно:

„Веднага разбирам, че интересът към футбола в България е огромен това е футболна страна”, каза Матеус, след като видя препълнената зала на първата си пресконференция в България като национален треньор.

„Искам да благодаря и на президента на БФС и на неговите подопечни, че ми гласуваха доверието и се надявам да постигна големи успехи с този отбор. Радвам се за този пост, знам, че няма да бъде никак лесно след първите загуби с Англия и Черна гора, но това е голямото предизвикателство за мен, да не се притеснявам за трудните задачи. Аз съм изцяло позитивно настроени, насочени са към Европейското и световното в по-далечно бъдеще. За да стане това, трябва позитивността да идва и от феновете и от всички вас.”

„Отличен опит мога да кажа, че повечето негативни заглавия могат да повлияят негативно и да попречат на работата на един човек. Ще се опитам да постигна резултатите, които са ми поставени.”

„Смятам, че имаме сили да завършим минимум на второ място. Но за целта всички трябва да работим много.”

„Надявам се всички тук, които присъстваме да имаме едни честни и чисти отношения. Приканвам ви още веднъж да подкрепяте българския национален отбор.”

„Ще използвам времето, в което съм в България - днес и утре, ще обсъдим с ръководството кои играчи ще са на линия, за да повикам играчите за следващия мач.”

„Вече споменах някои от целите, които съм си поставил за този отбор. Разбира се, една от най-големите ми цели е да се класираме за Европейското, въпреки че пътят е много труден до там. Иначе като най-големия успех в треньорската си кариера бих определил престоя си в Партизан Белград, не само заради шампионската титла, но и заради участието в групите на Шампионската лига.”

„Разбира се, щеше да е по-хубаво, ако имахме поне още няколко седмици до този толкова важен мач, но животът не е концерт по желание и просто ще трябва да се справям в момента.”

„Сърбия? Не искам да коментирам неща, които са се случили в миналото, защото точно в момента съм концентриран изцяло върху нещата, които подписахме днес.”

„Няма значение какво се е случило с други хора и треньори, аз гледам своя път и знам, че с усилена работа мога да постигна успех.”

„Едва днес подписах договора си тук, така че не искам да мисля за следващата си работа като треньор. Искам да се концентрирам върху работата си тук.”

„В живота се случва всичко, някои от договорите, които не съм изпълнил бяха заради трудности в отборите. Но никога не съм развалял договори, така че да не мога после да погледна хората в очите. Винаги там, където съм работил са ме посрещали топло.
Какъв договор ще подпиша, все още решавам аз, а не феновете или журналистите. Достатъчно съм зрял или опитен, за да знам какви договори подписвам. И ако си мисля, че не е интересна и предизвикателна работата да водя България, нямаше да подпиша договора си”, каза още Лотар Матеус при представянето си като селекционер на България.