България е четвърта от пет отбора в квалификационна група "G" за Евро 2012, но селекционерът на "лъвовете" Лотар Матеус заяви за сайта на УЕФА, че не смята да се предава.

Германецът замени Станимир Стоилов, след като България загуби първите си две евроквалификации. Матеус започна добре, след като в дебюта му България победи Уелс с 1:0 като гост. Сега бившият немски национал търси победа над бившия си треньор в Байерн Мюнхен Отмар Хитцфелд, който в момента е начело на Швейцария. Двата тима излизат един срещу друг на 26 март. "Трябва да мислим мач за мач. Но ще ви кажа това: Не отписвайте България", сподели Матеус.

Предвид това, че едно от най-големите разочарования в кариерата му бе загубата от България с немския национален тим на четвъртфиналите на Мондиал 1994, изглеждаше изненадващо, че Матеус пое родните ни национали. В онзи двубой той откри резултата, но Христо Стоичков и Йордан Лечков донесоха великата победа на българите. "Тогава България имаше играчи като Стоичков, Балъков, Лечков, Михайлов, Костадинов и много други", припомни си Матеус.

"Сега нямаме такива футболисти, но футболът винаги се променя. Имаме хубава група опитни футболисти и талантливи младежи. Мисля, че България може да поднесе някои изненади", смята известният като плейбой спец. 49-годишният Матеус продължи: "Когато дойдох тук, знаех, че България не е отборът отпреди 15 години, но макар да ни предстои много работа, тук намерих някои фантастични играчи, които са професионалисти и имат силни характери. Наистина се наслаждавам на работата с тях и мисля, че те чувстват същото към мен. Знаех колко добри са играчите като Стилиян Петров, Мартин Петров, Чавдар Янков и Благой Георгиев, но бях изненадан от младите таланти като Николай Михайлов, Ивелин Попов и Иван Иванов".

Матеус спечели две от седемте си титли на Германия с Хитцфелд в Байерн и е развълнуван от теста срещу бившия си треньор. "Отмар е фантастичен треньор. Играх при много велики специалисти, но този от когото научих най-много е Отмар. Знам, че винаги мога да разчитам на него за съвет", коментира Матеус. "Швейцария са дори още по-силни при Хитцфелд. По-опитни са и играха на Мондиал 2006 и 2010 и бяха ко-домакин на Евро 2008 с Австрия. Те са фаворит, но ние няма да се дадем без бой", завърши немецът.