Старши треньорът на литовския национален Валдас Иванаускас събра състава, който ще се срещне с отборите на Северна Ирландия, България и Италия в квалификациите за световното първенство през септември.

На 2 септември литовците ще приемат отбора на Северна Ирландия, а след това пътуват до България, където на 5 септември ще се срещнат с нашите. "Жълто-зелените" ще завършат прозореца от международни мачове с пътуване до Италия и ще се изправят срещу новите европейски италиански шампиони на 8 септември.

Сред поканените от треньора Валдас Иванаускас има както завръщащи се, така и за първи път поканени футболисти. Вратарят Ернестас Шеткус, Вайдас Славянкас и Линас Климавичюс се завръщат в националния отбор след известна пауза, докато за първи път бяха поканени защитникът на Жалгирис (Вилнюс) Каролис Узела и крилото на "Паневежис" Елигиус Янкаускас. 36-годишният Шеткус се връща за първи път от 2019-а година насам, но най-вероятно ще бъде първи избор поне за първите два мача.

В треньорския щаб също има ново лице и това е германецът Давид Бергнер, който ще помага на Янкаускас както в разузнаването и анализите, така и в работата на тренировките на терена.

"Очакват ни три отговорни, интересни мача за квалификациите. Както споменах на първата си конференция, беше сформиран треньорски състав и бяха проведени преговори с немски специалист. Не бяха лесни, беше решено Давид Бергнер да бъде вторият помощник в националния отбор. Играл е дълго време на високо ниво в Германия, започва треньорската си кариера в отборите на РБ Лайпциг. Сега ще бъде с нас", представи Иванаускас своя нов помощник.

По въпроса със състава за трите мача, треньорът каза: "Има промени, има нови хора. Процесът на подмладяване тече, но ни предстоят три мача, които са важни за класирането в групата. Познавайки положението на играчите в клубовете, опитвам се да събирам всяка информация след всеки уикенд, дали има контузии, други проблеми. В момента сме избрали тези играчи и ще изчакаме да видим на тренировъчния лагер как ще вървят нещата", разказа треньорът на Литва.

Той добави, че има таланти от младежкия и от юношеския отбор, но не е пожелал да ги взима предвид важните мачове, които предстоят за тези формации.

Мачовете са с лична стойност за капитана на отбора Саулиус Миколюнас, който има 96 мача. Ако играе и в трите срещи, ще запише 99 двубоя с екипа на страната. И за момента той е рекордьор за Литва, така или иначе. Втори с 84 мача е настоящият наставник на Жалгирис (Вилнюс) Андриус Скерла с 84.

Състав на националния отбор на Литва за Световните квалификации със Северна Ирландия, България и Италия:

Вратари: Ернестас Шеткус (Апоел Тел Авив, Израел), Едвинтас Гермонтас (Жалгирис Вилнюс), Титас Крапикас (Специя, Италия), Игнас Плюкас (Хенгелман)
защитници: Саулиус Миколюнас (Жалгирис), Линас Климавичус (Дайнава), Роландас Баравикас (УТА Арад, Румъния), Вайдас Славицкас (Судува), Витас Гашпуйтас (Дънфърмлин, Шотландия), Доминикас Бараускас (Ритери), Артемиюс Тутишкинас (Кротоне, Италия), Бенас Шаткус (Нюрнберг-2, Германия)
полузащитници: Арвидас Новиковас (Ерзурумспор, Турция), Викинтас Сливка (Аполон Смирни, Гърция), Овидиус Вербицкас и Каролис Узела (и двамата от Жалгирис Вилнюс), Модестас Воробьовас (УТА Арад, Румъния), Юстас Ласицкас (Вождовац, Сърбия), Домантас Шимкус (Сабаил, Азербайджан), Мартинас Дапкус (Жалгирис Каунас), Линас Мегелайтис (Витербезе, Италия), Едгарас Уткус (Серкъл Брюж, Белгия)
нападатели: Федор Черних (Ягелония Бялисток, Полша), Едгарас Дубицкас (Пиаченца, Италия), Елигиус Янкаускас (Паневежис)