Приключилите снощи квалификации за Европейско първенство нагледно ни показаха колко лесно, бързо и динамично могат да се сменят очаквания и настроения и най-вече колко кратък е пътят от „осанна“ до „разпни го“. Само за една година националният отбор по футбол извървя път с много остри завои и няколко пъти буквално излезе в банкета преди да финишира по познат начин. Случилото се на тези квалификации не е нещо ново - свикнахме. Поне имаме постоянство в класирането или в некласирането за голям форум.

През последните месеци българският отбор бе на крачка от „осанна“, но накрая приключи с „разпни го“. Същото се отнася и за настоящия национален селекционер Ивайло Петев.

Нека обаче направим една бърза ретроспекция на случилото се в тези квалификации. Най-лесно е да прегледаме заглавията след всеки един от десетте мача, които „лъвовете“ изиграха.

Започнахме добре, отлепихме ютията на Любослав Пенев в Баку и спечелихме първите си 3 точки, а gong.bg написа „Жокерът Венци Христов взриви Азербайджан“.

Последва поражение „Хърватия превзе българската крепост“. Лошите резултати продължиха: „Пак постна продукция – паднахме и в Норвегия“. Към края на календарната 2014 нещата като че ли удариха дъното след ремито срещу Малта „Пак срам, пак резил и Евро 2016 отиде по дяволите“. Треньорът бе сменен. На мястото на Любослав Пенев дойде Ивайло Петев.

Двукратният шампион на България бе на крачка от голяма победа: „Малко не стигна на България да срази Италия в дебюта на Петев“, а след това излъгахме и на Малта „България се върна в играта за третото място“. Положителните неща обаче свършиха с последния съдийски сигнал на мача срещу Норвегия „Пълна скръб и още едно Европейско през крив макарон“. Последваха нови поражение - „България падна и в Палермо след нелепа дузпа“ и „Хърватия ни върна в първи клас с леко 3:0“. Така дойде последният мач срещу Азербайджан. Победата не донесе нищо, а заключението „Мъката за националите свърши, засега“ ни препраща към предстоящите световни квалификации. Там групата е убийствена.

Изводът! Толкова си можем и всичко над ще е надскачане на възможностите. Това е положението, време е да ревизираме очакванията си.