Станимир Стоилов не е прав. Националите рядко си позволяват разходки по време на контролите. Напротив, те са господари в мачовете без значение.

„Не искам разходки на националния стадион. Спомням си една тягостна контрола с Финландия”, размаха пръст селекционерът.

Честно казано, вече не се сещам за споменатия мач, което подсказва, че е бил доста тъп. Този вариант на държавния тим обаче се е доказал, като сила в срещи без значение. Щом няма заряд и публика, те рисуват. Бербо бележи, та пушек се вдига. Преди време пребихме Турция, взехме скалпа на Камерун, а наскоро напляскахме и актуалния хит Босна и Херцеговина, при това като гости. Бърза проверка показва, че и Финландия изяде пердаха в онази тягостната проверка - 2:1. За последно хиксирахме с добра игра при дебюта на Стоилов срещу Швейцария.

Жалко, че приятелските мачове не носят точки, не класират нито на световно, нито на европейско първенство.

Спарингите все пак са полезни. Те са за треньорите, които обиграват селекциите си, правят експерименти и търсят нови звезди. Хубаво е и за запалянковците, които могат да видят и малко по-разкрепостена игра от свои и чужди. Няма го напрежението, става просто празник за хората.

Някъде наистина мислят и за онези по трибуните. Преди няколко години в Унгария бяха бразилците от плът и кръв. Тази вечер в Скопие ще ритат македонците. Къде другаде да играят, нали са от Македония. Да, ама съперникът се казва Испания. В Скопие ще бродират Касияс, Давид Вия и Фернандо Торес. Там са Шави, Пике и Пуйол от Барселона, а треньор им е Висенте дел Боске.

Сега нека уточним, ние ще се пробваме с Латвия, макар че и Литва да дойде - все тая. В краен случай става и Естония… Всъщност не става, те пък ще играят с Бразилия.