БФС официално презентира програмата за компютърен анализ, с която в следващите 12 месеца ще работят треньорите на национаалните ни отбори. Сефтето на In Stat Football е било направено преди победата на представителния ни тим като гост над Холандия с 2:1 на „Амстердам Арена” на 25 май. Асистентът на Любослав Пенев е запознал в основи националите със силните и слабите страни на „лалетата” въз основа на анализите от програмата.

In Stat Football бе презентирана от бившия футболист и помощник-треньор на ЦСКА Светослав Петров. Изигралият 11 мача за България халф запозна журналистите с предимствата на руския софтуер, който се използва от националния отбор на „Сборная” и грандове на европейския футбол като ЦСКА Москва и ПСВ Айндховен.

Самата програма съдържа база данни за над 100 000 футболисти в целия свят. Чрез нея е възможно националният селекционер да наблюдава играчи зад граница без да пътува до отделните стадиони. Освен това само няколко часа след даден мач, на него му е направен пълен спортно-технически и видеоанализ. Всеки един от играчите взели участие в двубоя е анализиран под лупа.

В България нито един отбор не използва подобен тип система за компютърен анализ. Единствено Милен Радуканов и Светослав Петров по време на престоя им в ЦСКА са се възползвали от предимствата и за мачовете със Стяуа от евротурнирите миналия сезон.

Компютърна програма помогнала за победата ни над Холандия

източник: снимки: Gong.bg