Героите от славното американско лято на 1994 година ще се съберат отново за бенефиса на петима от участниците в състава на България, спечелил бронзовите медали на Световното първенство в САЩ.

Футболното шоу ще се състои на 30 май на стадион „Ивайло” във Велико Търново и е организирано в чест на петима от най-славните местни футболисти - Красимир Балъков, Трифон Иванов, Бончо Генчев, Цанко Цветанов и Илиян Киряков.

Началото на мача е в 18:00 часа, а един срещу друг ще застанат националният отбор на България от 1994 година и шампионският състав на Етър от 1991 година.

Тържествената част на събитието ще започне в 17:00 часа, когато петимата играчи ще бъдат докарани на стадион „Ивайло” с германска каляска от 19-и век. Военен духов оркестър и мажоретки ще се грижат за настроението на публиката до началото на срещата.

Отборът от САЩ 1994 ще бъде воден от своя стратег Димитър Пенев. Участие в двубоя са потвърдили почти всички участници от славния отбор начело с Христо Стоичков.

Срещата ще пропусне капитанът на тима и настоящ президент на БФС Борислав Михайлов, който изтъкнал като причина контузия.

Красимир Балъков, Трифон Иванов, Бончо Генчев, Цанко Цветанов и Илиян Киряков ще играят за отбора на Димитър Пенев през първото полувреме, а след почивката ще облекат виолетовия екип на Етър, с който станаха шампиони на България през 1991 година.

Начело на търновците ще бъде наставникът спечелил единствената титла в историята на тима Георги Василев. За отбора на Етър ще поиграят и синовете на Бончо Генчев, както и племенниците на Красимир Балъков - Антоний и на Илиян Киряков - Иван.

Покана за бенефисния мач са изпратени до президента на България Георги Първанов, до Министерски съвет, Народното събрание, председателя на ДАМС Весела Лечева, председателя на БОК Стефка Костадинова и до столичния кмет Бойко Борисов.

Входът за събитието е свободен, а организаторите на мача от община Велико Търново очакват на стадион „Ивайло” минимум 15 000 зрители.