Селекционерът на младежкия национален отбор Иван Колев заяви днес, че все още има минимални шансове за класиране на Европейско първенство като един от най-добрите втори отбори.

„Ясно е, че сме загубили всички шансове за първото място, но докато съществуват дори минимални такива за второто и последвало класиране, няма да се откажа. Добре разбирам с какви играчи работя в момента. Това са момчета, които имат сериозни проблеми в клубовете си и със собствената си реализация. Почти всички не са фактор в клубовете си. Треньорът на Англия заяви, че от 42-ма футболисти играещи във Висшата лига не може да избере 18. При мен проблемът е точно обратно. Аз откривам играчи и ги предлагам на собствените им отбори. Няма да забравя случая със Спас Делев. Миналата година го повиках за една контрола и в пресата се появиха какви ли не неща защо съм викал играчи от Б група. Дори имаше обвинения за корупция. Същото нещо се случи с играчи като Караджов, Виданов, Генев, Филипов, Макенджиев, Петаков, Колев. Още 5-6 играчи, които бяха отритнати от клубовете им. Взехме ги в националния отбор и тогава тръгнаха”, каза Колев.

Националният селекционер разкри, че има двама играчи, които са под въпрос за мача с Черна гора. Това са Васил Божиков от Миньор и Момчил Цветанов от Литекс. Божиков е с травма и ще се преценя на място дали може да участва. Цветанов пък се възстановява от контузия и не е ясно дали ще играе, въпреки че е напълно готов.

„Всички твърдят, че нивото на българския футбол е посредствено. Аз взимам футболисти, които са малко под това посредствено ниво, защото тези момчета не играят дори в собствените си отбори в посредственото първенство. Притеснява ме фактът, че от повиканите футболисти едва 5-6 играят за първите отбори. Останалите отново са били резерви”, каза Колев.

Иван Колев не пожела да коментира в детайли слуховете за неговата смяна. „Слухове за моя смяна има от година и половина. Понаучих се да не обръщам внимание на тези неща. Имам доста по-належащи ангажименти. Не съм обърнал внимание на това нещо. Срещнахме се с Борислав Михайлов, но говорихме за предстоящите мачове с Черна гора и Израел. Конкретно не сме говорили за бъдещето”, каза Колев.

Националният селекционер на младежите коментира и ситуацията около Иван Иванов и Иван Караджов, за които се твърди, че са в конфликт с треньора. „С Иван Иванов имахме контакт преди двете ни квалификации. Той ми се обади и чистосърдечно каза, че му е паднала мотивацията. Оставих в негови ръце да прецени дали да дойде. По-добре, че не дойде, от колкото да беше дошъл и да имитира дейност. Нямам никакъв конфликт с Иван Иванов и Иван Караджов. Караджов дойде на предишния лагер и двата лекарски щаба го прегледаха и решиха да не участва. Казах на Иванов, че това е национален отбор и е добре за него да присъства. Той ми обясни, че е загубил мотивация и по-трудно ще си изпълнява задълженията. Сега му жалея успех при мъжете”, допълни още Колев.