Юношеският национален отбор по футбол, класирал се на Европейско първенство, бе избран за Отбор на месец май, а треньорът на тима Александър Димитров - за номер 1 в своята професия също през този месец. Димитров, заедно с капитана на тима Александър Любенов получиха отличията си от Пресклуб България.

Юношите изпревариха с огромна преднина волейболните националки, Лудогорец и ансамбъла по художествена гимнастика, като взеха 20 гласа от 26. При треньорите също Димитров изпревари много колегите си, с 18 от 26 гласа.

"Искаме да постигнем нещо, което не е постигано. Концентрирани сме пределно," заяви Александър Димитров.

"Този отбор има много качества, но колективът е в основата. Имаме си доверие живеем като семейство колективът не е изграждан в дискотеката, а в трудните моменти," категоричен бе наставникът. Той сподели, че няма трудности да държи момчетата си далеч от забавленията, тъй като те също знаят каква е целта.
"Няма място за щракане с пръсти," заключи Димитров.

"Винаги е добре когато младите играят редовно, така те се изграждат не само технически, но и като характер. Колкото повече мачове, толкова по-добре за нас треньорите," коментира Димитров за трудностите пред себе си.

"Ако говорим в детайли за трудностите, има опасност да взривим обществеността. Трудностите които изградиха нас, са много. Трудни атмосферни условия, контузии, имаше играчи, които играха на неспецифични постове. Много са. Всичко странично настройва обществото срещу нас. Нямам претенции, ние винаги сме се радвали на внимание и грижи. Само благодарности на БФС," продължи младият специалист.

"Ние трябва да бъдем търпеливи, взискателни, но най-вече към себе си. Те влизат в първите отбори не докрай завършени, затова трябва ние да ги развиваме. В цял свят се забелязва подмладяване, тозш процес започна и тук, но трябва време. Тук трябва да отчетем и значението на клубовете, които цяла година подготвяха играчите," каза Димитров за налагането на младите в мъжките отбори.

"За мен време няма, ние започнахме веднага след турнира в Стара Загора. Започнахме веднага с разузнаването," заяви треньорът за подготовката за Европейското първенство. Тимът ще се подготвя на два етапа - от 29 юни до 6 юли в Сливен, където ще изиграе 2 контроли, най-вероятно на 3 и 5 юли с отбори от А и Б група. Вторият етап е от 12 юли до края, като Димитров си пожела краят да е на 31 юли.

Като бивш треньор в Ботев Пловдив, той коментира и назначението на Любо Пенев там: "На Ботев не се отказва, добра организация, стратегия, горд съм, че съм работил там."
От своя страна Александър Любенов си пожела да заиграе в мъжкия Левски, и сподели, че националният отбор за юноши е стъпка за него към тази цел. Той бе категоричен, че той и съотборниците му в националния тим са нъпълно наясно, че има време за забавления и дискотеки, и всички са насочени само към развитието си като футболисти.
Фаворит за Световното на Димитров?

"Аз гледам мачовете най-вече, за да науча нещо. Нямам фаворит." Сашо Любенов обаче бе категоричен - Бразилия!