Юношеският национален отбор на България (до 19 години) претърпя второ поражение в квалификациите за Европейско първенство в своята възраст и реално отпадна кръг преди края. Днес нашите отстъпиха с 1:2 на Република Ирландия, след както преди два дни паднаха 0:3 от Сърбия.

В същото време младите сръбски таланти, водени от бившия югославски национал Деян Говедарица, биха със същото 3:0 Люксембург. Така ирландците водят в класирането с 6 точки с голова разлика 7:1, а след тях е отборът на Сърбия с 6 точки и 6:0. България (голова разлика 1:5) и Люксембург (0:8) са без точки, а нашите се нуждаят от равенство, за да запазят 3-ата си позиция.

Българите поведоха с 1:0 в последната минута на първото полувреме, като попадението беше дело на халфа на ЦСКА Георги Амзин. Той се разписа след центриране на капитана Георги Миланов от корнер.

Всъщност появата на Амзин в стартовия състав на треньора Атанас Атанасов-Орела беше единствената промяна в сравнение с мача срещу сърбите. За сметка на Амзин на резервната скамейка остана Валентин Веселинов от Сливен. Както и в мача със Сърбия обаче, и тук си пролича отчайваща физическа подготовка на българския отбор, който след 60-ата минута просто се предаде.

Това се оказа добре дошло за коравите ирландци, които не спираха да се борят. В 48-ата минута след нова грешка в отбраната Макгинти изравни, а в 76-ата минута Брейди надбяга уморените български халфове и бранители и не остави шанс на вратаря Димитър Евтимов, който беше наблюдаван от скаути на английски отбори.

Състав на България: Димитър Евтимов, Иван Стоянов, Георги Терзиев, Илия Миланов, Христо Стамболийски, Георги Амзин (65- Валентин Веселинов), Мартин Кожухаров (80- Илиян Капитанов), Радослав Кирилов, Емануил Манев (58- Спас Георгиев), Ивайло Чочев, Георги Миланов

В другата среща от групата, която се игра в Мездра, Сърбия удари Люксембург с 3:0. Лука Милунович откри в 31-ата минута, а в 35-ата Деспотович удвои.

Крайното 3:0 фиксира Стоилкович в 76-ата минута. Последните мачове от групата са във вторник, като Ирландия и Сърбия ще определят победителя в групата, а България и Люксембург кой ще завърши 3-и.