Юношеският национален отбор на България до 16 г. стартира с победа участието си на приятелския международен турнир на УЕФА в Албена. Възпитаниците на Александър Георгиев надиграха Грузия с 5:3 след дузпи, като в редовното време срещата завърши при 1:1.

Гостите откриха резултата на стадион "Албена 1" в 12-та минута. Зурико Давиташвили засече с глава центриране от десния фланг за 0:1.

След попадението националите създадоха няколко добри положения, но не съумяха да реализират.

В 15-ата минута Стефан Методиев бе изведен отляво пред рамката, но ударът му бе спасен от стража. Седем по-късно и Кун Михайлов можеше да изравни, но изстрела му бе слаб и стражът отново улови.

След почивката селекционерът Александър Георгиев направи смени, като в игра за България се появиха Пиер Пиеров, Ангел Каракашев, Мартин Динов, Асен Крушовски, Милен Манчев и Николай Томов.

Гостите също създадоха няколко чисти възможности. При една от тях Теймураз Габуния преодоля защитата, но не успя да реализира.

Така се стигна до 72-ата минута, в която Мартин Динов направи отлична акция отдясно, освободи се и центрира. Този път дебютантът Кун Михайлов не прости на Булискерия и с премерен удар в долния ляв ъгъл вкара за 1:1.

В последните минути националите опитаха да стигнат до победата, но срещата завърши при 1:1.

По регламент при равенство се изпълняват 11-метрови удари.

При дузпите Пиер Пиеров, Кун Михайлов, Илия Груев, Асен Крушовски и Ангел Каракашев бяха безпогрешни и така България стартира с победа в турнира.

„Доволен съм от всички момчетата, както и от дебютантите Кун Михайлов и Илия Груев, които демонстрираха голям потенциал и завиден професионализъм за тяхната възраст. Играчите ни оформят добър колектив. Те дадоха доста от себе си. Проявиха характер и воля, като  стигнахме до изравнителен гол, а след това показаха здрави нерви и хладнокръвие при дузпите. Създадохме няколко  чисти голови ситуации, като резултатът можеше да е друг. Въпреки това смятам, че нашият тим има по-голям потенциал и качества от този на Грузия, който е наш съперник в квалификациите. Уверен съм, че до срещите за ЕВРО 2017, тимът ще се сработи, ще придобие повече опит и ще изглежда по друг начин“, заяви селекционерът Александър Георгиев.

В другата среща Румъния надигра Хърватия с 1:0. Следващият двубой на България е срещу Хърватия, в сряда, от 15:30 часа на стадион „Албена 1“.