България загуби с 0:1 при гостуването си на Ирландия в Атлон в младежка квалификация за Евро 2008. Единственото попадение за островитяните вкара резервата Джей Джей О’Туул в 93-ата минута.

 

След това поражение националният ни отбор се свлече на последното място в Група 3 със само една победа от пет мача.

 

Българите започнаха добре, но несъсредоточените Владимир Гаджев и Лъчезар Балтанов не успяха да създадат неприятности на вратаря Куигъл, а Николай Михайлов блестящо спаси изстрел на Шийън.

 

Последваха изстрели към вратите на Ивелин Попов и Стивън Куин, но вратарите бяха на местата си.

 

В 35-ата минута Николай Петров си изпроси глупав жълт картон за оспорване на съдийско решение, а три минути по-късно Иван Бандаловски също бе декориран в жълто заради нарушение. Това са втори официални предупреждения за тях в квалификациите и те ще пропуснат гостуването на Португалия.

 

Александър Станков замени на почивката все още невъзстановения Ивелин Попов с Дани Кики и това раздвижи играта ни след почивката.

 

В 51-ата минута вратарят на домакините трябваше да показва класа след опасен изстрел на Владимир Гаджев от границата на наказателното поле. Минута по-късно нападателят на Офи Крит шутира отново, но пак не успя да порази целта.

 

В 70-ата минута Гаджев направи и най-чистия пропуск за гостите, стреляйки отблизо в тялото на Куигли, след като бе изведен на добра позиция от Николай Димитров, който навърза двама защитници.

 

Пред вратата на българите също бе интересно, като на най-добрият на терена – Николай Михайлов се наложи да спасява удари на Адам Рууни и Антъни Стоукс.

 

Развръзката в двубоя дойде в третата минута на добавеното време, когато влезлият като резерва в 82-ата минута Джей Джей О’Туул бе изпуснат от защитата ни в малкото наказателно поле и вкара с глава, възползвайки се от добро центриране на Дийсън.

 

Това бе първа победа за Ирландия, която нямаше спечелена точка в досегашните си три мача в тези квалификации. България се закотви на дъното в класирането на Група 3 след четири загуби от пет мача и само един успех. Начело е Англия с пет победи от пет срещи.

 

 

Състави:

 

Ирландия: 1. Куигли, 2. Нолън, 3. Тауел, 4. О'Сируил, 5. О'Дий, 6. Дийсън, 7. О'Брайън, 8. Стоукс, 9. Куин (82 – 12. О’Туул), 10. Рууни (73 – 17. Самън), 11. Шийън (73 – 17. Самън)

 

България: 1. Михайлов, 2. Бандаловски, 3. Бодуров, 4. Иванов, 13. Фиданин, 7. Балтанов (73 – 9. Курдов), 18. Гаджев, 10. Петров (90 - Старокин), 20. Попов (46 – 15. Кики), 19. Димитров, 17. Домовчийски