Българският полузащитник Станислав Ангелов привлече вниманието на ФИФА, като официалният сайт на футболната централа публикува специално интервю с национала, две седмици преди решителната световна квалификация срещу Ейре.

„Станислав Ангелов е от онези играчи, които бихте нарекли късно съзрели, що се отнася до международната сцена. Универсалният играч бе на 28 години, когато дебютира за България през 2006 година, но оттогава успя да навакса за изгубеното време, като се превърна в неизменна част от състава,” започва материалът, който днес е водещ на FIFA.com. Сайтът описва накратко кариерата на халфа, след което идват и въпросите към Пелето.

FIFA.com: Станислав, нека да започнем с клубния ти отбор, Енерги Котбус. Имате един последен мач следващия уикенд. Може ли Енерги да се спаси?

Станислав Ангелов: Разбира се, че можем. Смятам, че през следващия сезон ще сме отново в Бундеслигата.

Какво ще се случи, ако изпаднете във втора дивизия?

Ако изпаднем, може би ще напусна клуба, но засега съм концентриран само върху Котбус и следващия мач.

Къде би искал да играеш в бъдеще?

Ако имам избор, бих останал в Бундеслигата. Аз съм човек, който реагира позитивно на предизвикателствата. Взимам разстоянията крачка по крачка. Логична следваща стъпка за мен ще е да премина в по-силен отбор от Бундеслигата.

Понякога играеш в защитата, понякога в халфовата линия. Коя позиция предпочиташ?

В момента съм халф, както и през миналия сезон. Това мисля е най-добрата позиция за мен, макар че най-важното е да играя и да помагам на отбора, така че не е важно къде точно играя. Треньорът решава къде съм най-полезен за отбора.

В квалификациите са ЮАР 2010, България има седем точки от пет мача и е на трето място в групата, зад Италия и Ейре. Реално, какви са вашите шансове да се класирате за Световното първенство догодина?

Имаме добър отбор и аз вярвам в момчетата. Все още не сме взели достатъчно точки, но повечето ни мачове досега бяха гостувания. Победа срещу Ейре ще покачи шансовете ни.

България наскоро назначи нов треньор. Какви са първите ти впечатления Станимир Стоилов?

Ние прекарахме доста време заедно, когато играех в България, играхме в Шампионската лига, справихме се добре в Купата на УЕФА. Той е добър треньор, млад е и иска да се учи. В момента той е най-доброто решение за България.

Какво промени Стоилов?

Сега играем по-атакуващо. Като погледнем класирането, няма какво да губим повече. Трябва да печелим всеки мач, за да запазим шансовете си. Трябва да поемаме рискове, и най-вече – да мислим позитивно.

Какъв е твоят статус в националния отбор?

Моята ситуация винаги е била една и съща. Ако работя здраво и играя добре за клуба си, ще остана част от националния отбор. Трябва да се бориш за мястото си.

Какво значение има за теб лично класирането на Мондиал?

Би било фантастично и невероятно да отидем в Южна Африка. Но трябва да спрем да мечтаем и да се захванем здраво за работа. Трябва да печелим мачовете си.

Най-успешното Световно първенство за България бе това през 1994 година в САЩ. Христо Стоичков, Красимир Балъков, Йордан Лечков и компания заеха четвърто място. Помните ли този велик отбор?

Разбира се, че помня това първенство. Това беше най-добрият тим в историята на българския футбол. Да гоним повторение на това четвърто място е голямо предизвикателство. Тогава имахме играчи от класа на всеки пост, но сега не е така, за съжаление.

Какво означава за теб да представяш страната си?

Да играеш и да представяш нацията, това е всичко. Няма нищо общо с пари. Играем за страната си, наше задължение е да даваме всичко за нея.

Каква е ролята на футбола в България?

Футболът е най-популярният спорт на света, и в България не е различно. Всички в страната знаят какво става с националния отбор, и всички гледат международни мачове.