Младежкият национален отбор на Холандия победи с убедителното 5:0 връстниците си от България в мач от квалификациите за Евро 2013 (до 21 години).

Срещата се игра в Маастрихт, като домакините демонстрираха голямата си класа по време на целия мач и заслужено стигнаха до успеха, а загубата можеше да бъде още по-тежка за селекцията на Михаил Мадански, ако не бяха самоотвержените изяви на вратаря ни Пламен Илиев.

Още в третата минута Марко Ван Джинкел бе изпуснат от българската отбрана при изпълнение на ъглов удар и би много опасно, но Илиев майсторски спаси. В следващата атака холандците създадоха нова опасност, като Дженеро Зийфюк стреля коварно от границата на пеналта, но Пламен Илиев успя да избие топката, а след това и самоотвержено да я улови пред краката на непокрития Ван Джинкел.

България създаде първото си добро положение в 13-ата минута, когато Александър Тонев проби добре и намери Ангел Грънчов на точката на дузпата, но футболистът на ЦСКА отигра ситуацията като защитник и би много неточно и слабо.

В 24-ата, след центриране от пряк свободен удар, Лирой Фер бе оставен непокрит в опасна близост до българската врата, но от седем метра с глава би в аут.

Холандия поведе в резултата в 34-ата минута, когато съдията Реймънд Кренгъл от Северна Ирландия доста лесно свири дузпа в полза на домакините. Яник Вилдшут се свлече като убит в наказателното поле след единоборство с Илия Миланов и реферът на мига посочи бялата точка. Лирой Фер изпълни много хладнокръвно 11-метровия наказателен удар и направи 1:0, при какъвто резултат дойде почивката.

В 58-ата минута Зийфюк имаше отличен шанс да удвои, след като бе оставен само на границата на вратарското поле, но вратарят ни Пламен Илиев бе блестящ и спаси удара му от непосредствена близост.

Доминацията на Холандия си каза думата и оранжевите поведоха с 2:0 в 66-ата минута, когато Жоржиньо Вайналдум за пореден път развинти отбраната на гостите, нахлу в наказателното поле и с безпощаден изстрел под гредата удвои.

Малко след това Георги Костадинов подари топката на Ван Джинкел близо до централната линия, холандецът необезпокояван стигна до пеналта ни и шутира, но покрай вратата.

В 76-ата минута бе най-чистото положение за България след почивката, като Радослав Кирилов намери добре в наказателното поле Момчил Цветанов и той шутира опасно от воле, но вратарят Цоет спаси изстрела му.

В края на срещата оранжевите създадоха още множество положения и направиха 3:0 в 81-ата минута, след самостоятелен пробив на Марко Ван Джинкел.

В 85-ата минута отбраната на лъвовете за пореден път се пропука след статично положение, в случая корнер и Дженеро Зийфюк бе точен за 4:0.

В добавеното време на срещата Холандия получи втора дузпа в мача, която резервата Леандро Бакуна реализира за крайното 5:0.

Така България остана на трето място в подреждането на Група 10 с актив от 9 точки и изгуби шансове за класиране. Холандия е убедителен лидер с 16 точки и почти сигурно ще се класира за Евро 2013, докато втори е тимът на Австрия с 10 точки.

В другия мач от нашата група четвъртият Австрия разгроми с 4:1 у дома пълния аутсайдер Люксембург и се доближи на само точка зад нашите. Австрийците обаче имат да изиграят два мача до края на кампанията, докато България има само още един.

Съставите:

Холандия: Цоет, Лийрдам (65'-Ван Райн), Де Врий, Нютинк (к), Блинд (75'-Мартинс Инди), Класи, Вайналдум, Фер (84'-Бакуна), Зийфюк, Ван Джинкел, Вилдшут.

България: Пламен Илиев, Ангел Грънчов, Росен Колев, Георги Терзиев, Георги Миланов, Георги Костадинов (73'-Иван Вълчанов), Борислав Балджийски (84'-Пламен Димов), Александър Тонев (к), Радослав Кирилов, Георги Пашов, Илия Миланов (57'-Момчил Цветанов).

Класирането в Група 10 на Евро 2013 (до 21 години):

1. Холандия - 16 точки (от 7 мача)

2. Шотландия - 10 точки (от 6 мача)

3. България - 9 точки (от 7 мача)

4. Австрия - 8 точки (от 6 мача)

5. Люксембург - 0 точки (от 6 мача)