На четирима футболисти с косовски корени ще заложи слекционерът на Швейцария Отмар Хицфелд за евроквалификацията с България. Нашите гостуват в Базел в предпоследния си мач от кампанията за първенството в Полша и Украйна догодина, като вече загубиха всякакви шансове за класиране дори и на бараж.

Блерим Джемали, Гранит Шака, Шердан Шакири и Адмир Мехмеди са деца на косовари, които обаче са израснали в Швейцария. Отделно от това последните трима са смятани за едни от най-големите таланти на местния футбол и легендарният Хицфелд е решил да ги хвърли в решителната за Швейцария битка с България. Шака, Шакири и Мехмеди изведоха Швейцария до сребърните медали на европейското първенство за младежи в Дания това лято, като на финала загубиха много трудно от хегемона в световния футбол Испания.

На вратата срещу България ще започне Диего Беналио. Пред него в защита ще действат отдясно Щефан Лихщайнер и отляво Рето Циглер. Йохан Джуру и бившият му съотборник в Арсенал Филип Сендерос ще оформят двойката централни бранители. Като опорни полузащитници за „кръстоносците” ще играят сътоборниците в Наполи Блерим Джемали и Гьокхан Инлер. Вдясно на полузащитата ще започне Шердан Шакири, а вляво Адмир Мехемеди. Атаката на Швейцария ще бъде водена от Ерен Дердийок, като зад него ще действа Гранит Шака.

Съставът на Швейцария срещу България:

Диего Беналио – Щефан Лихщайнер, Йохан Джуру, Филип Сендерос, Рето Циглер – Блерим Джемали, Гьокхан Инлер, Шердан Шакири, Гранит Шака, Адмир Мехмеди – Ерен Дердийок.