Бившият генерален мениджър към националните отбори Димитър Димитров – Херо коментира представянето на „трикольорите” в изминалата среща с Беларус и предстоящия сблъсък със същия съперник от квалификациите за Евро 2008.

„Определено смятам, че втория мач с Беларус ще бъде по-тежък, тъй като те ще играят доста по-затворено, ще ни липсват празни пространства. Разликата в класите в Минск бе доста осезаема, нашият отбор бе изключително мотивиран, изключително концентриран и с лекота спечели,” сподели очакванията си Херо.

Футболният специалист разказа за впечатленията си от видяното в Минск: „Видях изключително гъвкава средна линия, най-вече в лицето на тримата вътрешни халфа – Стилиян Петров, Димитър Телкийски и Станислав Ангелов. Според мен те играха изключително силно в този мач. За Бербатов, каквото и да кажа, ще е малко, той е футболист от световна класа. Това бе един от много добрите мачове на националния отбор.”

На въпрос дали Станимир Стоилов е променил облика на националния, Димитров заяви: „Много е утопично да се коментира, че който и да е треньор може да промени отбора за една седмица. Не казвам това, защото не уважавам Мъри, ние сме изключително добри приятели. Неговата роля бе по-скоро да намери най-правилните, най-точните хора и намери точните им функции.”

Попитан за мнението си, трудно ли е да се съвместява ролята на клубен треньор с тази в националния отбор, наставникът на Черноморец каза: „Аз искам Мъри да остане, защото смятам, че той може да съвместява двете длъжности, при добро желание от негова страна. Ние трябва да уважим, каквото и да е неговото решение. Мисля, че е в неговите възможности да се справи, особено когато имаш добри помощници, каквито той има. Ако има желание, Мъри може да намери сили да се справи и на двете нива.”

Относно старото ръководство на националния тим и защо не е останал в отбора, след напускането на Христо Стоичков, Херо добави: „Напрежението и интригите бяха най-вече отвън, особено покрай напускането и завръщането на Стилиян. Ние работихме в супер ненормална обстановка. Ние също сме били частица от този национален отбор, затова се вълнуваме от победите и тъгуваме от загубите. Напуснах, тъй като ако бях останал, щеше да излезе, все едно съм работил против Стоичков. Напуснах, заради морала.”

Димитър Димитров не спести суперлативите си за най-добрия играч на България в момента: „Когато Бербатов е в добро състояние, той може да бие сам всеки отбор. Той е богатство за българския национален отбор,” каза Херо.