ФИФА обяви официално, че започва собствено разследване на контролата между ЮАР и България, която се игра в Йоханесбург и завърши 1:1. Двубоят се игра на 24-и май 2010 година. Това става факт, след като местната федерация се забави и все още не е стартирала собствено разследване.

До този момент от Международната футболна асоциация събираха доказателства за четири от приятелските мачове на ЮАР преди Мондиал 2010. Това бяха срещите с Тайланд, България, Колумбия и Гватемала, които бяха ръководени от "пробити" рефери.

"Комисията по етика към ФИФА дава начало на свое собствено разследване по подозренията за манипулиране на изхода от футболни срещи", съобщи нейният председател Михаел Гарсия, който разполага с доказателства по случая.

От световната централа са определили за участници в аферата шефа на Южноафриканската футболна федерация Кирстен Нематандани и още четири високопоставени лица в южноафриканската федерация. Според ФИФА, петимата обвинени са действали заедно с осъждания за манипулиране на срещи Уилсън Раж Перумал.