Младежкият национален отбор по футбол стартира със загуба кампанията за класиране на Евро 2009. Момчетата на Александър Станков загубиха от Черна гора с 1:2 на стадион „Българска армия”, след слабо второ полувреме, в което допуснаха да бъдат надиграни от новаците в европейския футбол. За Черна гора това бе първи официален мач, откакто държавата се отдели от Сърбия.

Българският отбор изигра добри първи 45 минути, но пропусна редица чисти възможности да поведе в резултата.

Борислав Стойчев и Валери Домовчийски нацелиха напречната греда на два пъти, а в други два случая топката бе избивана на сантиметри от краката на Валери Божинов, преди той да успее да отправи удар.

В 21-та минута Домовчийски пропусна едно от най-чистите положения, като стреля успоредно на вратата, но не му достигна късмет и топката премина почти по гол линията, но не я премина и излезе в аут.

Въпреки всички ситуации пред вратата на гостите, именно черногорци имаха най-добрата възможност да открият резултата през първото полувреме. В 38-та минута финландският рефер отсъди дузпа в тяхна полза, заради нарушение на Николай Михайлов срещу капитана Вукчувич. Последният изпълни, но ударът му от бялата точка мина встрани от вратата на България.

След почивката, когато се очакваше българският състав да започне да натиска съперника си от самото начало, се случи точно обратното. В 50-та минута Фатич изведе Вукчевич зад защитата в бяло и той сам в наказателното поле нямаше проблем да вкара за 0:1.

Момчетата на Александър Станков се стъписаха и не успяха по никакъв начин да отреагират на получения гол, и не след дълго допуснаха втори в 66-та минута. Той бе дело на Йоветич, който бе намерен сам на границата на наказателното поле и не сгреши при изстрела си оттам.

Пет минути след второто попадение на Черна гора, „трикольорите” направиха сами задачата си още по-трудна, като останаха да търсят победата само 10 души. Гаджев получи втори жълт картон и бе пратен преждевременно под душа.

Така, с човек по-малко, българският отбор не успя да осъществи необходимия масиран натиск, за да обърне развоя на събитията и логично загуби.

Почетното попадение за България реализира Орлин Орлинов от пряк свободен удар в даденото от съдията продължение на срещата.

От трибуните на стадиона в Борисовата градина, мача изгледа лично президентът на Черногорската футболна федерация - легендарният Деян Савичевич.

Останалите отбори в групата на България са Англия, Португалия и Ейре. Предстоят ни още две домакински срещи с Англия и Португалия.