Ивайло Петев е новият селекционер на България, с договор за следващите три години, валиден от 1 януари 2015-та.

Новината съобщи първо членът на Изпълкома на БФС Николай Гигов след края на заседанието на Изпълнителния комитет, потвърди я Кирил Домусчиев, а накрая - и президентът на БФС Борислав Михайлов.

"Представяме ви новия треньор на националния отбор. Йордан Лечков отговаря директно за националните отбори, имал е разговори с различни кандидати, и това е предложението, неговото и моето, което бе единодушно прието," заяви Михайлов.

"Ясно е, искам да бъде ясно и на всички. Единодушно решение взехме за назначението на Ивайло Петев за старши треньор. За да няма повече спекулации. Искам да се извиня за всичко, случило се със стара дата," добави Данчо Лечков.

Това е Ивайло Петев

Новият селекционер на българския национален отбор по футбол за мъже Ивайло Богданов Петев е роден на 9 юли 1975 година в град Ловеч.

Като футболист Ивайло Петев е играл в отборите на Първа атомна, Литекс Ловеч, Олимпик Тетевен, Спартак /Варна/, Родопа /Смолян/, Дунав Русе, Марек, Трикала, Любимец и Етър, където прекратява футболната си кариера през 2010 година.

Като футболист на Литекс Ивайло Петев печели две титли на България и една купа на страната и записва 10 мача в евротурнирите. Избран е в "Идеалния отбор на Литекс за десетилетието".

Ивайло Петев има 3 мача за националния отбор на България - мъже, и 10 мача в младежкия национален отбор, в които вкарва 1 гол.

От 30 юни 2010 година до 21 юли 2013 година Ивайло Петев е старши треньор на Лудогорец и печели две шампионски титли на България и една купа на страната.

През есента на 2013 година става старши треньор на кипърския АЕЛ Лимасол, а през тази есен Ивайло Петев се раздели с АЕЛ по взаимно съгласие.