Датата е повече от любопитна. На деветото число, на деветия месец през 2009 година, ще гостуваме на световния шампион Италия. Комбинацията изглежда загадъчна, като за някакво голямо дело. Много деветки, много нещо.

Във футбола 9-ти номер има специално място, а и определено не е за всеки. Централният нападател е роден да бъде звезда, да завършва труда на целия отбор. В националния на България от липса на деветки няма как да се оплачем. Важното е някои от тях да разплачат Италия...

Баш деветката е Димитър Бербатов. Носи този номер в Манчестър Юнайтед. Въпреки честите критики, той е сред най-големите в Европа. След повече от година „сух режим” за България, Бербо се разписа в мрежата на Черна гора. За гарнитура нарисува три асистенции. Какъв потенциал само, време е да вкара гола на живота си за България.

Въпреки че номер девет е зает в селекцията на Стоилов, треньорът разполага с още три примамливи опции, които по обясними причини носят други номера на фланелките си.

В последно време за партньор на Димитър Бербатов е призван Митко Рангелов. Този човек, какво яде? Адска мощ блика от юношата на Славия. Това е новият Гонзо. Здрав като бик, агресивен до последна степен. Не е лесно да играеш срещу подобна грамада от мускули. „В нашето семейство думата страх не е позната”, това са думи на Митко Рангелов от преди време, когато страдаше от коварна травма на гърба. Черногорците със сигурност са изпитали точно чувството на страх, след играта на Рангелов срещу тях. Абсолютен мародер за противника и то без да минава границата на позволеното.

Валери Домовчийски е съвсем различен тип. Добро момче, което може да ти вкара топката навсякъде. Когато е във форма, всяко докосване на топката вещае някакъв проблем за другия тим. В Германия се оформи като златен джокер. Показа го и в последния мач за държавния тим. Финесът на Домо може да обърка високомерните „адзури”.

Пред националния треньор има и още една опция. Да ги удари с камък от тяхната градина. Италия знае добре, на какво е способен Валери Божинов. Ние също помним неговата класа. Амбицията на този човек може да вземе връх точно на 09.09.09. В Торино, където не успяха да го оценят преди време... Сигурен съм, че откакто е изтеглен жребият за квалификациите, Валери Божинов става и ляга с този мач, освен с Алисия, разбира се.

Датата наистина буди любопитство. Помни се лесно, така както всяка една от нашите деветки, може да бъде помнена вечно, ако удари болезнено шампиона Италия.