Българският топ мениджър и едно от ключовите имена в българския футбол Емил Данчев коментира специално за Гонг ситуацията преди предстоящия конгрес на БФС, като заяви, че всичко, което ще се случи в петък ще бъде с формален характер. По другия основен въпрос – а именно избора на национален селекционер на България - Данчев отново сподели, че според него чужденец би се справил най-добре със задачата.

Ето и какво сподели пред Гонг Емо Данчев:

„Не знам точно какъв вид трябва да има конгресът. Мога да кажа, че преди години, преди конгрес, аз лично изпитвах тръпка от това, което предстои. Сега, хората само очакват да дойде петък, 10:30 часа, конгресът да приключи и да се продължи нататък. Вместо последният месец да беше минал в безсмислени битки, трябваше да се наблегне на конкретни неща. Трябваше бъдещият нов стар президент да каже какво ще направи. Като че ли наистина се връщаме назад във времето.

Разбира се, че трябваше да има конкуренция за поста. Нещата се стекоха така, че конгресът утре ще премине формално. Много по-добре щеше да бъде, ако имаше и други кандидати, за да се върви напред.

Въпросите около националния селекционер са много и са дълбоки. Ако наистина това, което се изписа в последно време в медиите се окаже вярно, и наистина Станимир Стоилов е новият селекционер на България, първо искам да му пожелая успех. Дано през неговия мандат да се повторят резултатите, от предишния престой начело на националния отбор. Не е нормално обаче толкова време да се чака с избора на новия треньор. Предстои контрола, с Швейцария след 10 дни, дано те стигнат на наставника да подготви тима за тази контрола. Нищо не пречеше новият треньор да бъде обявен още преди месец, в края на декември. За да има време да получи информация как се развиват играчите, които иска да вземе в националния отбор. Смятам, че обявяването на треньора след конгреса не е най-правилно.

Не се познавам с Валери Газаев, но всеки знае кой е той, и какви са неговите успехи. Не съм го предлагал за национален селекционер. Според мен, разбира се, той би бил подходяща кандидатура. Но не съм го предлагал. Доста хора в последните години се опитаха да водят отбора в различни квалификационни цикли – като за европейски, така и за световни първенства. Според мен този път трябваше да се заложи на един специалист от чужбина, доказано име, постигнал добри резултати в кариерата си. Наясно съм, че опонентите на тази идея веднага ще скочат, че няма пари, че ще се искат високи заплати. В Грузия и други такива страни обаче намериха вариантите и средствата за големи фигури. В крайна сметка, решението е в компетенциите на БФС."