Лекарят на националният отбор по футбол д-р Михаил Илиев бе любезен да обясни за Gong.bg какво точно е състоянието на Георги Петков, който днес ще е резерва на Димитър Иванков, а за мача в сряда срещу Кипър ще бъде заменен от Николай Михайлов.

„От няколко дни Георги Петков има едно оплакване в коремните мускули, заяви д-р Илиев. То не е толкова сериозно, че да не може да води тренировъчна дейност, дори да участва в официалния мач. След като разговаряхме със спортно техническото ръководство и с него стигнахме до извода, че той не е 100 процента готов да пази, така както е неговото ниво. Така титуляр ще е Иванков, който е абсолютно здрав. По отношение на Георги Петков решихме да му се даде почивка, за да може да е готов за следващите мачове на Левски. Основно при неговото лечение ще е почивката. Това е. Всичко останало са спекулации и измислици.”

Медикът обясни, че става въпрос за разтежение на коремните мускули, което може да е породено, както от евентуално следствие от есенната операция на вратаря, така и от многократното трениране или игра на терени с изкуствено покритие.

Що се отнася до Ники Михайлов доктор Илиев смята, че той е напълно здрав иначе би му казал футболиста при разговора, който са имали двамата в София. За Живко Миланов тревожно е състоянието му дотолкова, доколкото дали ще отшуми неговото оплакване от болки в левите адуктори. Той така е играл последните 3- 4 мача за Левски и то цели срещи. Това е едно претоварване от сгъстената програма и от тежките терени. За доктор Илиев е обичайно такова оплакване и той напомни, че затова се казва „футболна” болест, а не „шахматна” болест.

Попитан като страстен шахматист дали ситуацията в националния отбор е „патова” преди мача с Ейре, Мишо Илиев отговори оригинално на фона на мелодия, от песен на легендарния Емил Димитров, идваща от телефона му: „ Ситуацията е много комплицирана, убеден е шахматния спец. Възможни са всякакви изходи. Ние сме с черните фигури и предполагам, че с една добра тактика ще имаме един добър резултат.”