Началото винаги е трудно. Най-вече първата крачка. Още повече, когато става дума за България. Защо трябва да ни е лесно и подредено, когато сами можем да си разхвърляме къщичката. И после да хабим излишни усилия да си я подредим.

Нещо подобно се случва в момента с националния ни отбор по футбол. Вместо да тръгне с бодра крачка, новият селекционер Ивайло Петев буквално до първата тренировка трябваше да зачерква и дописва в тефтерчето си. Сигурно са отишли бая страници! Да, датата за контролата с Румъния е неофициална. Сигурно на клубовете в Русия, Англия и Италия не им пука кой знае колко за представителния ни тим. И затова не пуснаха играчите си.

Но това, което направиха от Лудогорец, въобще не кореспондира със самоволно присвоеното от тях определение „Национална кауза”. Сигурно „зелените” от Разград са такива, само когато им е угодно. И когато трябва да напълнят стадиона. В противен случай – всеки да се оправя сам. Както може. Какво от това като става дума за НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ!

Още с публикуването на първия списък на Петев, започнаха воплите от Лудогорец. Ама защо националите им били много, защо имената не били съгласувани с тях, как щяла да им се наруши подготовката. Стигаме и до поантата – замяната на един от предварително „обещаните” на Петев играчи с един от предварително „спрените”. След мача с Норвегия пак оттам изреваха, че много малко от футболистите им играели. Сега пък им се видяха много повиквателните. Явно угодия няма. Спомняте ли си кой отложи осминафиналите за Купата с Берое? Въпреки, че тези дати бяха свободни от европодвизите на Лудогорец! Тогава всички им влязоха в положението. Когато обаче те трябва да го сторят, по-добре не чакай!

Да си го кажем направо – на много хора им омръзна да се съобразяват само и единствено с Лудогорец. Значи може Левски, ЦСКА, Литекс, Локо София, Берое, Ботев и Черно море да приемат с радост повиквателните и са готови да пратят още от своите, само в Разград се правят на ощипани моми. Чакайте бе, хора! Ако не беше Ивайло Петев, дали Съни, Мишо, Данчо Минев и Владо Стоянов щяха да са в националния? И как така тежко контузеният и спрян за проверката с Румъния Йордан Минев чудодейно се изцери и игра вчера в контролата на шампионите? И дали отново чудотворните хапчета няма повторят същото и с Георги Терзиев? Ще следим внимателно! Мачът с Динамо Киев наближава! Всъщност все тая! И без тях ще се оправим!

Всички тези трудности трябва да мобилизират още повече Ивайло Петев и играчите му срещу Румъния. Евала на Кмета, че не измрънка нито веднъж. Просто задраскваше едно име и търсеше друго. Дано да му върже не само на 7 февруари, а и на 28 март срещу Италия. Дано и повиканите да покажат, че не искат да изпълняват ролята на „резервни гуми”.

Въпреки че се чуват все повече гласове, че мачът с Румъния е на „баир лозе”, контролата е повече от необходима. Северните ни съседи са класен отбор и винаги е хубаво да си свериш часовника. Не се знае и от кой „храст ще изскочи заек” и дали срещу „адзурите” няма да има изненади в състава. А за Ивайло Петев е много по-добре да опипа почвата под краката си, а не да скочи направо в дълбокото в края на март.

Единственото, което можем да пожелаем на новия селекционер и новия ни национален отбор, е късмет и успех срещу Румъния. И да напомним още веднъж „Националната кауза е националният отбор на България”.

Истинската!