Футбол нямаме, но циркът е интересен. Гостуването на Любослав Пенев в предаването „120 минути“ отвори нова страница в колоритната история на най-обичания спорт. „Господари на ефира“ могат да са доволни. Рубриката „Изспортен свят“ е запълнена за дълго време. Който е пропуснал култовите реплики на Пенев ще може да си навакса. Предаването е по Нова и по принцип е много силно. Определено съм му почитател, но това е незначителна подробност.

Всеобщо е усещането, че Любо каза истини, но има нещо гнило. Защо точно сега? Интервюто породи поредната порция полемики във футбола ни. Костадинов отвърна, а Лечков в типичния си стил пресоли гозбата. Бившият кмет на Сливен „разкри“, че част от футболистите бойкотирали мача с Малта. И таз добра. Такива неща се приказват само с доказателства, защото иначе работата става дебела. На практика във футбола пламна поредната война. Тази бомба наистина гръмна.
Като стана въпрос за бомба, нека отбележим, че Наско Сираков отново показа, че е най-мъдър сред „четвъртите в света“. Той отбеляза, че не е гледал цялото интервю на Пенев и не взе отношение. Боби Михайлов заложи на коронния си номер и го играе „пас“, докато останалите играчи си споделят анонсите. В интерес на истината бившият капитан на България не бе сред покосените от Пенев, което също буди любопитство. 

Всичко това се случва по върховете на футбола ни. На по-долните етажи се играе долен футбол. Мачовете вече се провеждат далеч преди първия съдийски сигнал. Пропагандата е издигната в култ от почти всички основни играчи. Реферите се „пипат“ грубо, шефът им подава бутафорни оставки в социалните мрежи, Илонка и Ичко теглят жребии, а треньорските скамейки се държат все по-гаменски.

Какво зрелище ни предложи последният уикенд? На „Армията“ и в Коматево се играха двубои под егидата на „изпъкналите жили“. Стойчо Младенов и екипът му дивееха край тъча. Футболистите на Лудогорец гонеха съдията като империалисти. Псувни, плюнки и средни пръсти. Честна игра, истински футбол.

Край Пловдив зрелището не отстъпи. Мачът беше в стил „всичко или нищо“. Война и то каква. Георги Иванов опита да спре по безпрецедентен начин атака на Ботев. Парите на КТБ не са съвсем изчезнали, защото към Гонзо полетяха стотина лева на монети от трибуните. Вили Вуцов се вихри около страничния съдия, а горкият четвърти, не знаеше кой път да хване. Нова порция псувни и клетви. Обърканият и неопитен главен рефер трябваше постоянно да се обяснява на банди от футболисти. В крайна сметка ги разреди, но не уцели точния човек за гонене от Левски.

Срамен е българският футбол. Нека припомним, че националният отбор не успя да бие Малта в София. Легендите Пенев, Лечков и Костадинов се заплюха жестоко, а продукцията на терена е ниско ниво. Постоянно се говори за реформи. Ние предлагаме една нестандартна. Нека сменим трофея, който се дава на шампиона в края на сезона. Златният скункс би свършил чудесна работа.