Националният селекционер Ивайло Петев отвърна с насмешка на позивите, дошли от страна на ЦСКА за евентуалното включване на играчи на „червените“ в А отбора за предстоящите контроли срещу Португалия и Македония. Било смешно, всеки знаел какво е нивото на В група! Това бе доводът на Петев. Да, Петев – наистина е смешно, ама по-скоро е смешен твоят подход и гледна точка. Без много размишление – ето ти малко по-различни гледни точки. Иначе че в този посредствен национален тим продължава да цари смешното настроение е чудесно, даже позитивно!

1. Има опитни играчи в този тим на ЦСКА, които играят в третото ниво на българския футбол, не по причина, че това им е нивото, а защото пожелаха да играят в ЦСКА именно в този исторически момент, който феновете винаги ще запомнят. Такива са и Костадин Хазуров, и Преслав Йорданов, които спокойно биха могли да си намерят тимове и едно-две нива по-нагоре.

2. Националният тим на България е в такава криза, че всеки един експеримент би се приел. Всеки опит за каквото и да е, би минал в графата: „Правим всичко възможно“! Хазуров например е опитен играч, вкарвал е доста и у нас и в чужбина, не само във В група. Нищо не би пречило да бъде пуснат едно 15-20 минутки срещу Македония, пък току-виж я ритне и тя влезе! Знае ли човек?

3. ЦСКА не среща никаква съпротива във В група, това не подлежи на дискусия. Но ЦСКА е полуфиналист за Купата на България – нещо, което през този сезон не е постижение на отбори като Пирин и Славия да речем, които обаче имат представители в А отбора. Тук няма никаква логика, само дето Петев трябва да стиска палци за Берое на полуфиналите, тъй като в противен случай съвсем ще заседне в неудобна ситуация. Най-малкото ще трябва да намира нови оправдания.

4. И така – Шотландия, Глазгоу... През януари 2013 година бранителят Лий Уолъс е повикан от националния селекционер на Шотландия за мача срещу Хърватия. В последствие контузия попречва на Уолъс да вземе участие в мача, но повиквателната е налице. По времето, когато тя е изпратена Уолъс е играч на Глазгоу Рейнджърс, такъв е и до ден днешен. По времето, когато повиквателната е изпратена Глазгоу е член на шотландската трета дивизия, която е четвъртото ниво на шотландския клубен футбол! Треньор на Шотландия е легендата Гордън Страхан. Продължава ли да бъде толкова смешно?

5. Има и други примери, не само от Шотландия и с играчи на Глазгоу. Но особено на Острова като цяло. Големият Стив Бул получава повиквателна за Англия, когато с Уулвърхямтън все още е в трета дивизия. Бул е с основен принос за класирането на „лъвовете“ за Световното в Италия през 1990 година. Години по-късно вратарят на Питърбро Джо Луис е повикан в националния тим за заместник на контузения Крис Къркланд. Тогава тимът на Луис също е в третото ниво на футболна Англия.

Тук изобщо не става въпрос да наводниш националния отбор с играчи на ЦСКА, само защото правят по 11 гола на мач. Или пък да повикаш бранители и вратари, само защото са допуснали 1 гол от игрова ситуация за целия сезон. Не, ние много добре знаем какво е нивото на В група, тъй като този сезон се налага да го следим по-изкъсо. Ниско е, слабо е, със сигурност по-слабо от А група. Но ЦСКА не е във В група по спортно-технически, а по чисто административни причини. И едни 15 минутки в Скопие за Хазуров или Йорданов нямаше да попречат на нищо и на никого. Напротив – щяха да означават, че не се мисли схематично, че не се робува на предразсъдъци. И че се търсят всякакви варианти да бъде променено статуквото. Онова статукво, при което Бенин и Замбия ни дишат във вратовете, съдейки по последната ранглиста. Без да сме докрай информирани за нивото на тяхното местно първенство...

Следвай Ники Александров и в личните му профили във Фейсбук и Туитър