Победа над Португалия, на чужд терен, дори и в контрола, е прекрасно събитие. Особено за изтерзания ни национален отбор, особено за изтерзания ни футболен фен.

Едно от най-добрите неща около този мач се случи извън терена, след края. Самите национали призоваха за повече скромност - да не ги вдигаме до небесата. Браво за реализма! Ако има човек, който заслужава да бъде вдигнат до небесата, то това е само вратарят Владо Стоянов. Вероятно представянето му срещу Португалия в Лейрия ще му отреди място в топ 10 на най-добрите игри на наши вратари за всички времена. Но тъй като знаем, че той ще запази скромност, дори когато е неутрализирал многократно Кристиано Роналдо, ще си позволим да се включим в хора на хвалещите го. Заслужава! Заслужава и един хубав трансфер в реномиран европейски клуб през лятото. Постла си за това перфектно.

Добри думи за Марселиньо също. Чудесен голов дебют в националния, но той може и още. Хубаво се представиха също Ивелин Попов, Митко Рангелов, Мишо Александров. Изобщо, напред сътворихме няколко, вярно, но пък качествени атаки и контри, които заслужават внимание. Можехме да стигнем и до втори гол от четирите ни стрелби към вратата.

Ивайло Петев изигра мача като квалификация, с цел да задържи невероятно позитивния резултат. Тази победа в контрола беше много важна заради никаквото ни самочувствие напоследък, заради почти нулевия ни престиж. Петев трябваше да задържи това 1:0 и го направи с всички възможни средства. Селекционерът постъпи правилно и умело.

Но! Както се казва, има едно голямо „НО“. През първите 15 минути бяхме ужасни, буквално трагични, като цяло през първото полувреме. Изключвам от това число само Владо Стоянов, при него всичките 90 минути бяха великолепни. Оцеляхме благодарение на него и на невероятната разсеяност най-вече на Нани, но също и на Роналдо в един случай.

През втората част поне опълчението ни беше организирано. Бранехме се колкото можем и както можем, но поне се бранехме. И продължихме с контраатаките – рядко, но опасно.

Статистиката извън благоприятния резултат говори за тежко предимство на съперника, то така си и беше. Тридесет удара към нашата врата, от които единадесет спасявания на Стоянов, и девет блокирани изстрела. Деветнадесет корнера за португалците, 68% вледеене на топката...

Бихме ги, но са доста по-добър отбор от нас.

Така че да наблегнем още веднъж: чудесно, радваме се, но по-скромничко. Националите са прави.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS