Четвърт век измина от най-големия успех на българския национален отбор. В незабравимото американско лято нашите момчета стигнаха до четвъртото място и взеха бронзовите медали, а големият герой беше Христо Стоичков. 

Камата стана голмайстор на първенството с шест попадения, колкото имаше и Олег Саленко. И докато руснакът наниза пет от тях срещу Камерун в груповата фаза, то българинът ги разпредели равномерно шрез целия турнир и помогна на тима ни да докосне славата. 

Сега, отдавна окачил бутонките на пирона и отдал се на журналистиката, той разказа спомените си от незабравимото лято в САЩ през 1994 г. пред мексиканската телевизия "Унивижън". Това се случи и точно четвърт век след успеха над мексиканците на 1/8-финалите. А огромна роля за този успех е имал и самият Стоичков. Ето какво разказа той пред телевизията в латиноамериканската страна. 

"Преди първенството лежах с жена си в леглото и бях скръстил ръце в молитва, защото се надявах, че ще спечеля нещо на това Световно. Мечтаех го и такава беше настройката ми - да спечелим нещо с България." 

"Мисля, че най-важното преди мач беше, че си говорехме и се мотивирахме. Не бях много красноречив, но беше много важно и как говориш с тези момчета. Защото понякога можеш да ги обезкуражиш, а е много важно, когато сме назад, да се вдигнем. Затова релаксирахме, играехме карти." 

"Започнахме с тежка загуба с 0:3 от Нигерия, но после се върнахме с успех 4:0 над Гърция. И накрая дойде мачът с Аржентина, три дни преди който гръмна скандалът с Марадона и допинга. Това много повлия и аржентинците не бяха този агргесивен тим, който бяха преди това." 

"И дойде мачът с Мексико. Там се подготвихме по моя начин. Преди мача казах на момчетата какво да очакват и как ще играе съперникът. Казах им как ще играе Луис Гарсия, най-бързото им крило. Написах на листче на десния ни бек как да играе, къде да застане. И му казах, че ще идва при мен да ме пита какво да направи, за да го неутрализира." 

"Играехме срещу един от най-добрите отбори на Мексико в историята им. А мачът беше кошмарен, получихме червен картон, но в крайна сметка успяхме да победим след изпълнение на дузпи и накрая се паднахме със световния шампион Германия. Изглеждаше невероятно да ги отстраним." 

"Тогава имахме по-добрите възможности преди почивката, но първото полувреме завърши 0:0. И второто започва с криминална подкрепа за Германия и им дадоха престъпна дузпа. След гола им един от съотборниците ми плачеше и каза: "Имаме само 30 минути да обърнем този мач." Не знам как стана, но накрая обърнахме световния шампион и бяхме на полуфинал." 

"Така се стигна до мача с Италия, в който вкарах последния си гол на първенството. Вече имах шест попадения, но след мен имаше двама играчи с по пет - Роберто Баджо и Ромарио. Те играха на финала, но той завърши 0:0 и в крайна сметка станах голмайстор на първенството, заедно с Олег Саленко", разказа Камата.