Българските журналисти и звезди защитиха достойно страната ни в “титаничния” сблъсък с Ейре, часове преди световната квалификация между националните отбори на двете държави. Арена на футболните двубои бе комплекс “Спортна София”, а организатор на четиристранния футболен турнир бе Tullamore Dew. В крайна сметка обаче се оказа, че българската ракия бие по всички параграфи ирландското питие, поне ако съдим от видяното на терена, още повече, че победил в надпреварата излезе сборният тим от родни звезди. На второ място завърши отборът на българските журналисти, с цели двама представители на Гонг (Иво Йовчев и Стефан Стоянов), а на трета и четвърта позиция финишираха отборите на ирландките журналисти и на дипломатическите представители на Ейре у нас.

Първи на терена се сблъскаха тимовете на нашите звезди, сред които личаха имена като Емил Костадинов, Дончо Донев, Мюмюн Кашмер, Лео и Орлин (познат от група “Кафе”), срещу дипломатите от Ейре, включително и ирландският консул. Още при загрявката обаче се оказа, че родният тим е без вратар. В суматохата, първият който се изпречи пред очите на организаторите бе Цанко Цветанов, който без много увещаване сложи ръкавиците и влезе в ролята на страж.

Първият съдийски сигнал на срещата бе даден от очарователната съпруга на Владимир Манчев – Елеонора. За изненада на всички, красавицата показа, че умее да си служи добре и със съдийските атрибути.

В подкрепа на българите...

Още в първия мач обаче ирландците извадиха сериозен коз от ръкава, след като си бяха осигурили услугите на класно попълнение в редиците си, при това с български корени. Бившият национал Здравко Здравков се оказа под рамката на вратата на Ейре. Но... българската кръв си каза думата, след като още началните минути на мача, стражът на Ейре напусна вратата и се хвърли в нападение, което не остана незабелязано от гостоприемните български домакините, които бързичко поведоха в резултата. Последва и още едно и още едно попадение, а дипломатите типично в свой стил джентълменски трябваше да признаят загубата с 1:4 след двете полувремена по 20 минути.

Във втората среща, на терена в Борисовата градина излязоха тимовете на спортните журналисти от България и Ейре. Гостите обаче още с появата си започнаха да се оправдават, че са махмурлии и изобщо не знаят къде се намират. Дори достойно побелелите коси на повечето от ирландците не смутиха българските журналисти, в чиито редици личаха имената на водещите от Дарик радио Иво Йовчев и Стефан Стоянов, които тази вечер ще "разтъпчат" и на Националния стадион “Васил Левски”, но вече като коментатори на световната квалификация.

 

Старши треньорът на съперниците ни повече се забавляваше с микрофона по време на срещата, отколкото да дава наставления на своите футболисти. Помощникът му пък рано-рано “сдаде багажа”, като се отказа от поста си и май предпочете компанията на една бира. Наставникът на Ейре имаше доста претенции към двамата главни съдии, което даде повод на Цветан Георгиев веднага да преотстъпи свирката си на треньора, който бързо взе нещата в свои ръце. Дори това обаче не помогна на неговия отбор, който записа загуба с 1:3 от нашите спортни журналисти.

В спора за третото място излязоха ирландските тимове. Според регламента двата отбора трябваше да си бият по шест дузпи, а като победител от атрактивния сблъсък излезе тимът на журналистите, които в почивката вероятно да пийнали по-малко бира от своите противници и затова успяха да уцелят вратата.

Битката за първото място се оказа и най-ожесточена. На терена, повече от надъхани излязоха двата български тима – този на звездите и този на спортните журналисти (Пламен Вълков - Стандарт, Милен Димитров - Телеграф, Владо Стоянов - Sportal, Йордан Георгиев и Стефан Стефанов - Ринг, Тодор Кирков - бТВ, Сашо Рангелов - НоваТВ, Богомил Русев - Меридиан Мач, Найден Тодоров - 24 часа, Петър Иванов - БНТ, Иво Йовчев и Стефан Стоянов - Дарик радио). За хубаво или лошо, звездите си бяха осигурили ново попълнение – съдията Ангел Ангелов, който преди това бе надувал свирката в двубоите. В техния тим, по ирония на съдбата, трябваше да играе и пресаташето на БФС Павел Колев, чието сърце май повече бе на страната на журналистите, но... . В крайна сметка старши треньорът на звездния тим Сашо Станков му даде прекалено малко време, за да може той да помогне с нещо на единия ... или пък на другия отбор.

 

Тук е и моментът да отбележим, че представителите на Гонг се справиха много добре на терена. На няколко пъти Стефан Стоянов успя да опази Емо Костадинов в наказателното поле, което му бе и персонална задача в мача. А след това титулярът Иво Йовчев дори изработи жълто-лимонено-зелен картон на бившия футболист на ЦСКА, който се опита да симулира за дузпа, след леко съприкосновение с водещия на Дарик радио. Въпреки опитите на колегите журналисти, точно те трябваше да се признаят за победени. 4:0 за футболни легенди и шоу звезди.

Накрая, най-доволни от събитието бяха ирландците, които след като получиха наградите си, предпочетоха да се снимат за спомен и с Елеонора Манчева. Купата на звездите пък бе връчена от Иво Тонев.

В крайна сметка, гостите от Ейре се оказаха в ролята на аутсайдери, като след последния съдийски сигнал българите си пожелаха същото да се случи и довечера на Националния стадион.