Българският национален отбор ще бъде в трета урна за жребия за квалификациите на Евро 2012 в Полша и Украйна. Последната ранглиста на УЕФА бе публикувана снощи, а според нея се определя и разпределението на отборите по урни. България заема 21-о място с 27 198 точки, а първи с 39 964 е европейският шампион Испания.

Отборите ще бъдат разпределени в шест урни, които след тегленето на жребия ще образуват девет групи – шест с по шест отбора и три с пет. Домакините на турнира се класират директно. Жребият за Евро 2012 ще се състои на 7 февруари във Варшава.

Победителите в деветте групи се класират директно за европейското първенство, както и вторият отбор с най-добри показатели. Останалите осем втори отбора ще играят баражи на разменено гостуване. Първите квалификационни мачове ще се проведат на 3 септември 2010 г.

Първа урна: Испания, Германия, Холандия, Италия, Англия, Хърватия, Португалия, Франция, Русия;

Втора урна: Гърция, Чехия, Швеция, Швейцария, Сърбия, Турция, Дания, Словакия, Румъния;

Трета урна: Израел, БЪЛГАРИЯ, Финландия, Норвегия, Ейре, Шотландия, Северна Ирландия, Австрия, Босна и Херцеговина

Четвърта урна: Словения, Латвия, Унгария, Литва, Беларус, Белгия, Уелс, Македония, Кипър;

Пета урна: Черна гора, Албания, Естония, Грузия, Молдова, Исландия, Армения, Казахстан, Лихтенщайн

Шеста урна: Азербайджан, Люксембург, Малта, Фарьорски острови, Андора, Сан Марино.

Правилата, по които се формира ранглистата, се прилагат за първи път. Те бяха приети на заседание на изпълнителния комитет на УЕФА през май миналата година. Това се дължи на промяната, според която за класирането вече се взима предвид и представянето на тимовете във финалните турнири на световни и европейски първенства, а не само в квалификациите.