Юношеският национален отбор на България до 17 години завърши квалификациите за Евро 2019 с победа с 3:1 над Малта в последния си мач в група 3. По-късно днес ще играят в спор за първите две места Словения и Австрия. Първите два отбора от всяка група се класират за Елитния квалификационен кръг, както и четири най-добри трети. Именно това остава като надежда за българските таланти, които трябва да чакат крайно класиране в още шест групи и да бъдат задминати само от един отбор.

Водената от селекционера Марчо Дафчев формация завършва с 3 точки и голова разлика 4:4, но при подбора на най-добрите трети отбори се взимат предвид само резултатите с първите два тима. Там нашите имат поражения с 0:1 от Словения и с 1:2 от Австрия.

И трите гола за българския отбор вкара нападателят на Левски Мартин Петков, който се разписа в 41-ата, 73-ата и в 93-ата минути, а за Малта точен беше Карл Мохнани в 90-ата минута.

Като цяло българският отбор имаше много сериозно превъзходство през цялото време и можеше да стигне дори до по-убедителна победа, но направи много пропуски. Освен голмайстора Петков, много силен мач направи и капитанът Станислав Шопов, който асистира за два от головете и отне доста топки в дефанзивен план.

Отборът на Малта опита да играе комбинативен футбол и на два пъти вратарят Светослав Вуцов се справи с опасностите с майсторски спасявания.

Състав на България: Светослав Вуцов, Станислав Работов (60- Мартин Атанасов), Християн Петров (60- Алекс Луканов), Мартин Русев, Красимир Панчев, Ивайло Христов (81-Стефан Попов), Мартин Петков, Станислав Шопов, Венцислав Богданов (81-Валентин Цветанов), Богдан Костов, Георги Трифонов (46-Иво Казаков)/БТА