Българският мъжки национален отбор по футзал за глухи стартира срещу Италия участието си на Световното първенство, което ще се проведе в София. България е в група С заедно с тимовете на Азербайджан, Сиера Леоне, Македония, Сърбия и Италия, като се играе по системата всеки срещу всеки. В шампионата участва 24 мъжки и 11 женски формации.

Първият мач на възпитаниците на Димитър Стоилов е предвиден за 18 часа в петък, веднага след официалното откриване на първенството в Зимния дворец на спорта. Турнирът продължава до 18 ноември, като ще се играе в три зали – „Христо Ботев”, Зимния дворец и „София”, където ще са мачовете при жените.

„Българският отбор е съставен от футболисти със средна възраст 23 години. В състава попадат 12 човека, като 7 са от София, двама от Горна Оряховица и по един от Радомир и Габрово. Момчетата, които са извън София практикуват футбол наравно с нормално чуващите,” заяви председателят на спортната федерация на глухите в България Николай Николов.

„Ще се опитаме да стигнем до призово класиране. До момента подготовката върви повече от добре,” коментира националният селекционер Димитър Стоилов.

България няма да има представител в шампионата при жените, като в момента се подготвя отбор, който да вземе участие на Европейското първенство след 2 години.

Патрон на световния шампионат е държавният глава Георги Първанов.