Тази вечер българският национален отбор започва своята кампания в квалификациите за Евро 2016. С много надежди за добро представяне и класиране на първи голям форум от Евро 2004 насам, момчетата на Любослав Пенев стартират своята мечта с гостуване на Азербайджан в Баку от 19 часа.

Мачът можете да следите минута по минута в Gong.bg, както и да го слушате директно по Дарик радио.

Евро 2016 във Франция ще е първото, на което ще участват 24 отбора, така че „лъвовете“ имат доста по-голям шанс от предишни квалификации. За Европейското се класират първите два отбора във всяка група, а третите отиват на баражи. Конкуренти на българите обаче са класните тимове на Италия и Хърватия, а освен това в групата са още Азербайджан, Норвегия и Малта.

Поради тази причина успешният старт е изключително важен. Любо Пенев обаче не си прави илюзии, че двубоят ще бъде лесен.

„Логично е Азербайджан да са фаворити. Те играят пред собствена публика и ще имат едно сериозно предимство.  Но ние сме добре подготвени за този мач. Още повече играем силно като гости. Всеки един отбор може да загуби. Във футбола има три варианта – победа, равен и загуба. Въпросът е как ще загубиш – ако го направиш с хубава игра, няма проблем. Но ако играеш без желание и паднеш – този вариант не ми минава през главата. Първостепенна цел пред нашия отбор са 3-те точки. Искам да бъдем отбор, който търси победата във всеки мач“, сподели Пенев.

Той ще трябва да се справи без капитана си Ивелин Попов, който счупи скула. Извън сметките е и Емил Гъргоров. Честта да изведе съотборниците си с капитанската лента ще има Николай Бодуров.

Освен със съперника, българските футболисти ще трябва да се справят и с лошия терен на „Баксел Арена“. Теренът на 12-хилядният стадион е доста неравен, а една част от него е бе заградена и забранена за минаване, тъй като бяха поставяни нови чимове.