УЕФА ще избере страната-домакин на Евро 2013 за младежи на 10 или 12 декември тази година. България е сред петте страни-кандидати за домакинство на шампионата на Стария континент, а конкурентите са: Англия, Чехия, Израел и Уелс.

Република Ирландия, Гърция и Унгария са се отказали от внасяне на кандидатури за домакинство, въпреки първоначалното си желание да направят това.

"Всички документи вече са внесени в УЕФА и изпълнителният комитет на централата одобри кандидатурата ни. България има много сериозни шансове да получи домакинството на Евро 2013 за младежи. Разполагаме с подкрепата на държавата, както и на кметовете на София, Бургас, Сливен, Стара Загора и Ловеч. Изискванията на УЕФА не са толкова големи, колкото очаквахме", заяви Тервел Златев, главен координатор на кандидатурата на България.

Инспектори от УЕФА ще пристигнат в София през октомври, за да проверят условията и подготовката на страната. Точните дати на посещението ще станат известни през следващата седмица.

"България вече има сериозен опит при организирането и провеждането на подобни първенства. През 2007 година бяхме домакини на европейското първенство за аматьори. Всяка година приемаме квалификации за континентални шампионати при юношите и девойките", добави Тервел Златев.

На Евро 2013, второто по ранг първенство на УЕФА, ще участват осем отбора, между тях ще бъде и страната-домакин на шампионата.