Националният отбор на България падна с 10 места в обявената официално днес класация на ФИФА за октомври.

Възпитаниците на Ивайло Петев вече заемат 78-мо място в подреждането сред всичките 209 нации, членки на Световната футболна организация. Така националите вече са след държави като Хаити, Буркина Фасо и Уганда, заемащи съответно места 77, 76 и 75.

Спадът в класирането на "трикольорите" се дължи на загубите от Норвегия и Италия, които претърпяха нашите в началото на септември в двете си евроквалификации. Именно норвежците пък са един от тимовете с най-голям прогрес в класирането, като се предвижват с 35 позиции нагоре до 34-то място.

Начело в класацията остава Аржентина, следвана от световния шампион Германия и Белгия. Европейският първенец Испания се завръща в топ 10 след отсъствие от няколко месеца и вече е на шеста позиция, а мястото си сред десетте най-силни държави губи Румъния.

От съперниците на България в европейските квалификации най-предно място заема Хърватия - 16-то, а Италия е на 17-та позиция. От противниците ни в квалификационния цикъл за световния шампионат в Русия най-напред е Холандия (14-то място), след това е Франция (22) и Швеция (45)./БТА