Българският национален полицейски отбор ще спори с Швейцария за петото място на 16-ото Европейско първенство по футбол за полицаи в Прага, след като в третата си среща от груповата фаза отстъпи на Франция. Крайният резултат 3-0 в полза на противника ни не отразява реалното съотношение на силите.

Срещата се игра на терена на стадион "Стрешовице" и въпреки многото контузени титуляри България излезе за победа. През първото полувреме нашите състезатели водеха играта и не даваха никакви шансове на еврошампионите да разгърнат потенциала си. Нападателите ни, в лицето на Стоян Грънчарски и Георги Иванов тормозеха защитата на французите, а халфовете ни контролираха средната зона.

Отличната игра на нашия отбор видимо стъписа и обърка противника, който разчиташе на дълги диагонални пасове и изчистени топки. Именно така стана първият гол, когато в 41-ата минута на първото полувреме, след изритана от французите топка в нашата половина се получи контраатака. Защитата ни действа разсеяно и френски нападател се оказа очи в очи с вратаря ни Владимир Трифонов и отбеляза. Полученият гол активира допълнително българските полицаи, които атакуваха още с изпълнението на центъра. Остра атака на Георги Иванов беше спряна с фаул на границата на наказателното поле. Потърпевшият изпълни перфектно статичното положение, но сглобката на гредите спаси франзуците от изравняване. Тежка контузия на Стоян Грънчарски, практически остави състава ни с 10 души до полувремето .

Втората част статуквото на терена се запази до 70 минута. За грубо нарушение от игра беше изгонен Сашо Малинов. Умората и "късата" ни резервна скамейка позволиха на французите да диктуват темпото на мача. Българският отбор разчиташе на контра атаки. Възможности за гол не липсваха и въпреки числено намаления ни състав на три пъти пропуснахме да отбележим от чисти голови позиции. Добрата ни игра в защита и авторитетните намеси на вратаря Трифонов разочароваха френското нападение. В последните минути на мача, когато най-логичното беше да изравним резултата, се доказа правилото, че във футбола често пъти няма логика.

В 83-ата минута при едно единоборство във въздуха, нашият краен ляв защитник Цветослав Божинов се приземи върху топката и го докосна с ръка. Това беше достатъчно за съдията да отсъди наказателен удар, който хладнокръвно беше реализиран. Нашите футболисти се хвърлиха в атака и оголиха защитата. в 87 минута това беше използвано отлично от противника ни и след перфектна контра атака и центриране от фланга вкараха трето попадение. До края на редовното време съдията показа червен картон на френски състезател за неспортсменска проява.

Така класирането в групата ни е:

1. Чехия 7 т.

2. Франция 7 т.

3. България 3 т.

4. Холандия 0 т.

В другата група Швейцария надделя с 3-1 над Словакия и ще е наш противник на 28.06. от 11.00 часа местно време. Срещата ще се играе на стадион "Стресовице".