Българският национален отбор по футбол все още има теоретичен шанс да се класира за баражите за Мондиал 2014. „Трикольорите“ заемат второ място в Група В с 13 точки, колкото има и тимът на Дания.

Тази вечер момчетата на Любослав Пенев ще имат шанса да сътворят едно малко чудо, за което би спомогнало и развитието на останалите мачове. Отборът излиза в истинска битка за чест срещу Чехия на Националния стадион „Васил Левски“. Двубоят е от 21.15 часа.

Класиране в Група В:

1. Италия – 21 точки /вече се класира за Мондиал 2014/

2. БЪЛГАРИЯ – 13

3. Дания – 13

4. Чехия – 12

5. Армения – 12

6. Малта – 3

Класиране на вторите отбори, преди последните квалификационни мачове:

1. Гърция – 19 точки

2. Португалия – 15

3. Украйна – 15

4. Франция – 14

5. Швеция – 14

6. Исландия – 13

7. Хърватия – 11

8. Турция – 10

9. БЪЛГАРИЯ – 7

Въпреки че страната ни се намира в най-неблагоприятната позиция сред вторите отбори в групите, все още шансовете са живи, макар и предимно теоретични. Според правилата, тимът с най-лоши показатели сред вторите, няма да получи правото да играе бараж. Към момента този тим е именно България.

Отборът, воден от Любослав Пенев, трябва задължително да победи Чехия, за да завърши на второ място в Група В. Ако България победи с един гол разлика Чехия, Дания трябва да надвие с 8:0 Малта, за да ни измести от второто място.

Вариантът България да стигне до баражите за Световното първенство е следният:

1. България задължително да спечели домакинството си на Чехия с три гола разлика или 5:3, ако Словения завърши 0:0 при гостуването на Швейцария.

2. Норвегия да победи Исландия в мача от Група Е.

3. Словения да завърши наравно при гостуването на Швейцария.

Ако така се стекат обстоятелствата Словения ще завърши на второ място в Група Е, тъй като двата отбора ще имат по 16 точки, но балканците имат по-добри показатели в директните мачове срещу Исландия. От актива на Словения ще бъдат извадени двете победи на отбора над Кипър. Така Словения ще остане 10 точки, колкото ще има и България при победа над Чехия. Четата на Любослав Пенев обаче ще има по-добра голова разлика, тъй като в момента словенците имат съотношение между отбелязани и допуснати голове 10:9, а това на българския национален отбор при победа с три гола разлика ще бъде 9:7.

Програмата в Група В за тази вечер:

21.15 часа, България – Чехия

21.45 часа, Италия – Армения

21.15 часа, Дания – Малта

В световните квалификации от зона Европа отборите са разпределени в осем групи с по шест отбора и една е с пет. Деветте победителя от групите се класират директно за Световното първенство в Бразилия през 2014 година, а осем от класиралите се на второ място отбори ще играят баражи за заемането на останалите четири квоти. Отборът, който завърши на второ място, но е с най-лоши показатели от квалификациите, няма да играе баражи, защото Европа има 13 квоти за финалите.