България запази шансовете си за класирането на Световното първенство в ЮАР през 2010 година, след като успя да завърши наравно 1:1 срещу Ейре в Дъблин.

Ричард Дън откри резултата за домакините още в 40-тата секунда на мача, но автогол на Кевин Килбейн в 74-тата донесе точката, която ни оставя в играта за класиране на първенството на планетата.

С главна заслуга за равенството бяха Димитър Иванков, който направи някои страхотни намеси, и капитанът Стилиян Петров, който показа невероятна игра и ръководеше перфектно играта на „трикольорите”.

Двубоят на „Кроук Парк” започна кошмарно за българите, които още в 40-тата секунда бяха догонващи в резултата. Стивън Хънт си поведе топката от центъра, нахлу по лявото крило и до тъч линията бе фаулиран от Илиян Стоянов. Самият Хънт центрира в наказателното поле отсъдения фаул. Ричард Дън бе оставен непокрит във вратарското поле и с глава засече топката неспасяемо във вратата на Иванков за кеф на 60-те хиляди, изпълнили стадиона в Дъблин.

Следващата неприятна новина за „трикольорите” дойде в 16-тата минута, когато Живко Миланов получи наглед тежка контузия след съприкосновение с Кийт Андрюс. Бранителят на Левски опита да продължи мача, но в крайна сметка бе принудително заменен от Радостин Кишишев.

Най-чистото положение за българския отбор през първата част дойде в 28-мата минута, когато Благой Георгиев профука страхотен шанс за гол. Станислав Манолев направи чудесен пробив отдясно, комбинира с Ивелин Попов, след което изведе Благо на 12 метра фронтално срещу Шей Гивън. Футболистът на Терек Грозни обаче стреля право в ръцете на стража на Нюкасъл.

До края на полувремето Димитър Рангелов и Ивелин Попов също пробваха късмета си, но ударите им бяха неточни. Ирландците не създадоха други опасни положения, но въпреки това запазиха преднината си.

На почивката Станимир Стоилов замени неубедителния Ивелин Попов и на негово място пусна Велизар Димитров, който раздвижи играта на „лъвовете”.

След един час игра Роби Кийн пропусна да удвои преднината на ирландците. Бившият съотборник на Димитър Бербатов в Тотнъм получи топката отдясно, само на метър от вратата на Иванков. Капитанът на Ейре стреля мигновено, но ударът му бе париран акробатично от стража на Бурсаспор.

В 66-тата минута дебютът си с фланелката на България направи Димитър Макриев, който влезе на мястото на Благой Георгиев. За близо 30 минути на терена обаче голаджията на Ашдод не впечатли с нищо, по подобие на колегата си в атака Димитър Рангелов.

Само минута по-късно отново Иванков бе герой за българите. Хънт проби отдясно и стреля към българската врата. Иванков изби в краката на МакГийди, който веднага шутира към българския страж, но той успя да извади и този удар.

Изравнителното попадение за България дойде в 74-та минута на срещата. Радостин Кишишев центрира към Стилиян Петров, почти от аутлинията капитанът ни върна топката в наказателното поле, тя се удари в тялото на Кевин Килбейн и влезе неспасяемо в ирландската врата.

До края на мача Роби Кийн пропусна добри възможности все пак да донесе победата на Ейре. Българите пък се отличиха с нови травми. Рангелов и Телкийски полежаха на тревата след сблъсъци с противникови футболисти, но и двамата успяха да доиграят срещата.

До нов гол така и не се стигна и двата отбора поделиха по точка, която запазва шансовете на България за класирането на Световното през следващата година.

„Трикольорите” все още нямат загуба в кампанията, но за съжаление са и без победа. От 4 мача „лъвовете” имат 4 равенства. Ейре пък е с актив от 11 точки, но и мач повече. Лидерът в групата Италия победи Черна гора с 2:0 и вече има 13 точки.

В сряда момчетата на Станимир Стоилов са домакини на Кипър и имат добра възможност да намалят своя пасив, тъй като възпитаниците на Джовани Трапатони ще гостуват в Италия.

Ейре: Гивън, МакШейн, Килбейн, О’Шей, Дън, Уилън, МакГийди (90’ Кио), Андрюс, Дойл, Кийн, Ст. Хънт

България: Иванков, Манолев, Стоянов, Томашич, Миланов (24’ Кишишев), Телкийски, Георгиев (66’ Макриев), Ангелов, Петров, Попов (46’ Димитров), Рангелов

Голмайстори: 1:0 Ричард Дън 1’, 1:1 Кевин Килбейн (автогол) 74’
Съдия: Иван Бебек (Хърватия)
Стадион: „Кроук парк”, 60002 зрители

В другите мачове от групата, играни в събота:

Кипър – Грузия 2:1 (1:0 Константину 33', 2:0 Кристофи 55', 2:1 Кобиашвили (дузпа) 71')

Черна гора - Италия 0:2 (0:1 Пирло (дузпа) 11', 0:2 Пацини 74')

Класиране в групата:

1. Италия 13 (5)
2. Ирландия 11(5)
3. България 4 (4)
4. Кипър 4 (4)
5. Черна гора 2 (4)
6. Грузия 2 (6)