Българският нападател Валери Божинов заяви в специално интервю за Спортно шоу Гонг по Дарик радио, че явно, казват на националния селекционер Петър Хубчев кои футболисти да вика в държавния тим. Така острието на китайския Мейджоу Хака коментира факта, че не попадна сред избраниците на Хубчев за световната квалификация с Холандия. Бившият играч на Партизан говори и за успеха на неговия тим над Вухал Зал, както и за първия си гол в Китай.

„Не ми е лесно. Боря се, трудя се. Гледам да се адаптирам към манталитета и начина на игра. Тук играят само трима чужденци. Аз съм чужденец, нормално е опитът, който имам, да искам да го предам. Опитвам се да накарам футболистите тук да играят футбол, да влизат в единоборства, да има характер и да печелят мачове. Така се печелят мачове. Играхме срещу отбор, който се бори за влизане в първото ниво на футбола в Китай и е с много по-голям бюджет от нас“, започна Божинов.

Божинов за Дарик: Хубчев да ме гледа!

„Стадионът ни е за 10 000 души. Беше пълен. Нашият стадион е един от най-малките. Тук хората идват, забавляват се. Подкрепят те, пеят ти името. В миналия мач загубихме - аплодисменти. Днес победихме, пак така. Манталитетът е много различен. Много можем да говорим за българския футбол и Балканите. Но това тук го няма никъде“, добави нападателят.

„Китайците са много дисциплинирани. Тук трябва да се пригодиш към техния стил и манталитет. Не може да промениш китаеца. Тук като стъпиш, трябва да приемеш техния начин. Трудно ми е, тежко ми е, но знам за какво съм тук. Надявам се това да е крачка напред за мен и в бъдеще да мина в първото ниво. Старая се с всеки мач да показвам моите качества“.

„Не знам защо не ме викат в националния. Хубчев много добре знае качествата ми. И искам да му кажа да не забравя какво съм направил аз за него, когато трябваше да помогна за едни неща, за едно дете. Аз не искам да ме вика, защото съм помогнал. Искам да вика играчи с качества. Но да не забравя, когато аз му помогнах, когато трябваше да се дадат едни пари, за да се спаси едно дете. Тогава и други помогнахме. Много бързо се забравят у нас хубавите неща. Когато Божинов направи нещо лошо е първа новина. Иначе – нищо. Явно му казват кои футболисти да вика. Радвам се, че Бодуров и Манолев са в отбора. Но не разбирам защо Валери Божинов не е в националния? Явно му казват кой трябва да вика. Ако иска да ме вика, аз не му се моля. То не беше Петев, Хубчев, говоря хубаво за Петев не ме вика, за Хубчев така - не ме вика. Ами то трябва да се кажат нещата в очите“, сподели емоционално Божинов.

„Аз няма да забравя думите на Хубчев, когато помогнах. Каза ми: „Винаги можеш да разчиташ на мен“. Аз искам да вика играчи с качества. В Китай те уважават, в Партизан те уважават, в Италия също. Само в България не ме уважават. Аз не им се сърдя на хората. Аз обичам България. Аз съм единственият българин, който прави фурор в Китай“.

„Тони Найка организира една благотворителна инициатива за 1 юни за децата. Заслужава си. Ще съберем много хора, футболисти. Такива каузи трябва да се правят. И Митко Бербатов прави такива неща. Колкото повече такива неща има, толкова по-добре“.

„Аз ям само бял ориз и пилешко в Китай. Тяхната храна е много тежка. Тежко ми е много. Понякога и телешко ям. Вода пия много. Изсушил съм се. 68 килограма съм. Не е лесно, но си заслужава. Не искам да говоря за пари. Но ако успееш тук, можеш да направиш голямо име. Не е лесно да влезеш тук. Надявам се да остана дълго. Надявам се и аз, и Ясен Петров да отворим пазара за българи тук – футболисти и треньори“.

„Да трепери Цеца, Божигол го няма в София, но тя може да се наслаждава. Съжалявам, че не съм в България, за да ида на концерта ѝ. За мен тя е певица номер 1, много я харесвам“, каза за финал Божинов и отсече „Само Левски“.