Президентът на БФС Борислав Михайлов каза на днешната пресконфернция след заседанието на Изпълкома, че има седем кандидата за национален селекционер на България, като пет тях за чужденци и двама са българи.

Каква оценка дадохте на Димитър Пенев за работата му в националния отбор?

Оценки на работа на Димитър Пенев като национален селекционер не сме писали. Въпреки че не може да даде цялостна оценка за представянето на тима, тъй като го води само в последните пет мача, все пак трябваше да изслушаме и неговото мнение. Същото се отнася и за Сашо Станков – това бяха само доклади, как според тях е минала борбата в двете формации.

Какви са вариантите за национален селекционер на България?

Това е доста тежка задача, не мога да ви дам името на новия селекционер. Пенев остава една от възможностите. Има доста заинтересовани чужди треньори, те поискаха от нас дискове с последните игри на националния отбор, да се запознаят с тях. Не само, че имат високи финансови претенции, но не са и много поласкани да дойдат да живеят в България, много предпочитат да живеят в страните си, а тук да идват само за мачовете на отбора, което мен не ме удовлетворява. Катанец е един от вариантите – с него съм разговарял най-много, но той най-вероятно ще предпочете да остане в Македония. Чакам отговор и от Тери Венейбълс – общо взето – става дума за пет човека чужденци и още един българин. Последният не е Мъри Стоилов, Пламен Марков.

Какви са критериите, по които избрахте кандидатите?

Ние за първи път правим подобно нещо. Избрахме хора, които горе-долу познаваме, както и начина им на работа. Финансовите изисквания не мога да ви ги кажа, но са доста високи. Според нас, ако дадеш толкова много пари на някой специалист, ние ще искаме да той да прекарва повече време в България, да наблюдават начина на тренировка по време на лагери, начин на хранене, на възстановяване – всичко. Това обаче не е сред желанията на чужденците. Ще направя всичко възможно да имаме треньор преди 15 януари.

Какво е положението със Сашо Станков?

Договорът му изтича в края на този месец. Появиха се и в медиите информации, че той иска да бъде в клубен отбор, че има някакви предложения. Младежите играят чак март месец, така че не сме взели решение още. Но не е сменен. Трябва да знаем и какви са неговите желания.

Във всичките комисии ли ще правите промени?

Това, което искаше Данчо, и аз го проверих с моите колеги в Европа, членове на Изпълкома да оглавяват комисии, това не се случва никъде. Изпълкомът прави законите във футбола. В основните комисии ще има промени – ще има пак събрания на Изпълкома и януари и февруари. Другия месец всички членове ще имат право да предложат кои хора да бъдат сменени и защо и кои да бъдат сложени и пак защо. Ако има разминавания, ще се решава през февруари.

Какво решихте по въпроса за промяна на цикъла на първенството?

Аз съм готов на всякакви промени, стига те да не са самоцелни. Затова ще направим специална група, това ще се случи във времето, за да видим, дали това би било подходящо за нашата страна. Това е било правено в България през 1954г., издържало е една година и след това е било сменено. Има няколко неудобства, но този експертен съвет и представителите на клубовете ще изкажат своето мнение по този въпрос.

Обсъдихте ли проблема с базите на отборите?

В понеделник има кръгла маса, която ще обхване и проблемите с базите. Надявам се след тази среща и с помощта на медиите да излезем с предложения от кого и как да поискаме от държавата да се помогне на футбола – и като бази и като финансиране за детско-юношеския футбол. Тъй като футболът не получава никаква подкрепа от държавата.

Чуйте какво каза още президентът на БФС Борислав Михайлов на днешната пресконфернция след срещата на Изпълкома.