Навръх рождения си ден, президентът на БФС Борислав Михайлов бе специален гост в „Спортно шоу Гонг“, където заедно с водещия Томислав Русев обсъдиха много актуални въпроси, свързани с предстоящия конгрес, формата на първенството, изграждането на национална футболна база, ролята на държавата в подпомагането на футбола и нивото на българските съдии.

Прочетете цялото интервю:

Боби, добре дошъл, честит рожден ден! Да си жив и здрав, другото си го имаш.

Това е най-важното, за всеки един човек, за другото се борим.

Как си?

Добре, на 51 години. Не вярвах, много приятели ми говореха, че след 50 години пак било хубаво, надявам се така да продължи.

Конгресът наближава. Нямаш опонент. Ще има ли интрига?

За съжаление няма опонент за втори пореден конгрес, въпреки че имаше доста критики. Кои основателни, кои не. Някои много лежерни, някаква ужким опозиция. За съжаление за хората няма опонент, но ще има интрига със сигурност. Конгресът е най-висшият форум. Клубовете са много, има 565 делегата от цялата страна, над 100 гости, ще има близо 700 души, доста голяма е организацията.

Може ли съдът да не признае Конгреса?

Ние сме сдружение и се събираме по всички правила на нашия устав. Винаги съдът може да каже всичко. Всяка една жалба трябва да бъде разгледана. Нито един член на футболния съюз не е попитал, дали е легитимен или не, всички е ок и избират свое ръководство, бюджет, промени в устава и така нататък. За мен няма никакъв проблем.

За мен е по-важно какво ще си говорите на този Конгрес. Дали ще стане хубава дискусия, защото това рядко се случва. Ще успееш ли да провокираш хубава дискусия, за да се вземат правилните решения занапред?

Аз и моите колеги провокирахме още преди 5 години. Тогава, ако си спомняш, си изядохме една година от мандата. Имаше проблеми. Искахме вот на доверие от нашите избиратели и те ни го дадоха. Ще продължим с това нещо. Документите са предоставени отдавна по клубовете, отчетът е над 100 страници за тези 5 години, има стратегия на футбола до 2018 година и дискусията ще бъде върху отчета и документа.

Миналото лято заяви в едно интервю, че искаш последен мандат. Очевидно ще го спечелиш. Защо да е последен?

Тогава ти го казах, аз и сега съм убеден. Според мен независимо на колко години е един човек, 12 години, ако всичко е нормално и спечелим, са абсолютно достатъчни. Аз си държа на думата, аз няма да бъда като Блатер, който казва, че ако ме искат хората, той остава. Той остава и в момента на 78 години. Смятам, че 12 години са достатъчно, за да може човек да даде всичко, което иска да даде.

Как искаш да оставиш футбола след 4-5 години?

Ние направихме много, без да се хваля тук. Променихме много неща във федерацията като организация, начин на работа, отношение към клубовете, много по-добре сме във взаимоотношението със световните структури в нашия спорт, добре сме в отношенията и към министерството и всички такива организации, с които имаме работа. Най-вече искаме да оставим една национална футболна база, това е мечтата ми още когато съм бил дете и футболист. Надявам се до една година българският футбол да има своя дом, както и федерация, в която да не се срамувам като ви посрещам, така и тренировъчна база за националните отбори.

Има ли проблеми там, ялови, макар и ялови, но има протести в Бояна. Ще се построи ли това нещо?

Всички закони са спазени. Всички документи имаме, забавиха ни много. Имотът ни е отдаден за 30 години, вече 2 от тях минаха. Той ще бъде направен уникално, ще бъде обновен. Ще има къде да спортуват децата, всички национални отбори. Ще има и социална програма за хора от общината, за хора в неравностойно положение. Ще бъде една от най-хубавите бази в Европа. Хората които ни пречеха после като видят къде ще могат да тренират техните внуци и деца, после ще съжаляват, че са ни загубили толкова време.

Догодина може да е готова, реално?

Реално, да.

Да се върнем към конгреса. Защо без медии?

И на миналия Конгрес беше така. И в Европа е така. Медиите са там, има монитори. Дори в УЕФА не влизат и в началото. 600 души в залата са абсолютно достатъчни, за да има напрежение в самата зала. По-добре да сме по-спокойни и делегатите да се чувстват добре.

Тръгваме към А група и нейния формат. Като те критикуваме е затова. Всички в Гонг сме за малкото отбори. Сега вие тръгнахме, но не реформирахте докрай А група. Как трябва да изглежда според теб?

Тя е 14 и 12 догодина. Във времето сме опитвали да променяме много неща. Пробвали сме много неща, до момента тази проба е сполучлива с тези 14 отбора. Ще видим и плейофната зона, дали ще донесе това, което очакваме. По-равностойни мачове, да няма някаква златна среда от отбори, които да не ги интересува. Догодина вече 12. Според мен 12 е оптимално за България, 10 отбора за мен са малко за България. Въпреки че сме малка държава, има много футболни центрове и имат финансовата възможност, не можем да слагаме тази преграда 12.

Този експеримент с първа и втора седмица реално ще е еднократна. Не се ли опасяваш, че ще има излишни паузи, един отбор ще почива и при евентуални фалити, няма ли да се обезсмисли втората седмица?

Когато пробваш нещо ново, винаги може да има грешки. Въпросът с фалитите не е въпрос на БФС, това никой не може да го знае. Тези клубове могат да фалират във всеки един момент. Предполагам, че няма да се откажат., защото днес сме 12 февруари, първенството започва след 10 дни и завършва на 15 май. За 3 месеца всички тези отбори могат да изкарат до май месец. Вече догодина то се почва с 12, ако преди сезона някои клубове не получат лиценз, сме обещали, че няма да попълваме групата. Догодина са две шестици и ще бъде по-равностойно.

Как продуктът футбол да се продава по-добре. Защо на Запад правят толкова много пари от футбола, а българският футбол, клубовете се гърчат. Какво куца за да не могат марки като ЦСКА и Левски реално да печелят пари от бизнес?

Тук си абсолютно прав, но нищо ново не може да се измисли. Не всички европейски страни печелят от футбол. Ние трябва да се сравняваме с държавите около нас. Хърватска е в Европейския съюз, там клубовете не печелят повече от нас, там само един клуб печели от продажба на футболисти, това е Динамо Загреб. Сърбия са до нас, първо там нямат телевизионни права, България има по-големи телевизионни права от Хърватска, от Сърбия, от Македония. Не може да се сравняваме с Румъния, защото така или иначе е три пъти по-голяма от България. После почваме икономическата криза в цяла Европа, България е малка страна, това се отразява също. Спонсорите нямат такъв интерес, не че футболът е лош, но просто каквото и да рекламират населението няма такава покупателна способност. Нещата са много по-глобални от това, дали футболът е достатъчно добър или не е.

Умува ли се това достатъчно? Дискутира ли се икономическата страна на футбола достатъчно, в БФС, в клубовете?

Дискутира се, но основното перо на клубовете е телевизионните права и в последните години всичките преговори, които ги правим са заедно с представители на футболния съюз и всички клубове със собствени представители. Другият продукт са самите цени на билети за мачове. Киното е 12 лева, а мач от А група има по 2 лева. Това мисля, че е абсолютно недостатъчно. Истинският фен и в Англия и в България, и в Македония трябва да е един и същ и да си плати билет, естествено според ситуацията в страната, за да може да подпомага своя отбор.

Другото перо – маркетинг, значи...един анцуг не могат да си купят. В Англия си купуват всеки екип, всяка буква е един паунд, в България сме далеч от това нещо. Ако стадионите станат по-красиви, ще ходят и повече хора. Да не забравяме, че сме много малка страна и сме зле икономически.

Защо не помага държавата за стадионите? Поне за стадионите, които футболът няма да си носи вкъщи, не може ли да се намери някаква формула, за да се оправят стадионите веднъж завинаги? Клубовете само се мъчат, ето Левски докъде стигнаха, не могат да довършат една трибуна.

Това е основният въпрос. Благодарение на общините на места, на собственици като г-н Ганчев, на Домусчиеви, и Ботев, но това е на частни начала заедно с общината. В България не само футболните стадиони, а цялата спортна инфраструктура, 98% е общинска и само 2% е държавна. Има формула, която клубът в дадено място, ако е добре с местната власт, винаги може да се направи нещо. Ние в момента помагаме с всички усилия да се осъществи един проект, имаме подкрепа и на държавата, има частен инвеститор, с който се срещаме вече три пъти, на мястото на стадион Славия, защото там и Славия са собственици на земята, да се построи стадион. Българският футбол заслужава да има нов стадион, дали се кръщава Национален стадион, Томислав Русев или Порше стадион, няма значение, въпросът е да има нов стадион и тогава нещата ще бъдат много по-добре и за националните ни отбори.

Светлина в тунела виждаш ли скоро да имаме хубави стадиони по някакъв начин?

Виждам, това е моделът, общините заедно с клубовете. Има програми, по които се участва. В по-малките населени места има доста кметове, които са по-будни, използват всякакви програми за развитието на общините, има много игрища, правят детски площадки, поправят салоните в училищата. Това е пътят.

Горе ни донесе Програма за развитието на футбола за 2016. Четат ли я тази програма по места? Аз дълбоко се съмнявам.

Ние сме я направили, много труд сме вложили и средства, за да бъдем в помощ на клубовете. Използвани са всички хора, които имат представа в тези неща. Всички материали са много добри, има много статистика в тях. Оттам това си е самоконтрол. Ние сме израснали в друг строеж, тогава имаше друг контрол, сега ние даваме документи, но всичко е въпрос на самоконтрол.

Доволен ли си от треньорската школа? Аз си мисля, че треньорският проблем става сериозен за българския спорт като цяло. Като че ли малко се говори затова.

Аз съм казвал, че треньорският проблем е основен за целия спорт, във футбола треньорската школа работи много добре, но това е базата. Ние имаме 104 човека с Про лиценз, но оттам нататък те самите трябва да се доразвиват, има всичко, всеки един трябва да се доразвива.

Намираш ли, че с децата се работи по-добре напоследък. Обсъждахме, че може би дори програмата с кварталните игрища, това, което последните години БФС направи, то остава незабелязано, но 100% дава резултат. Започнахме неслучайно да бием Испания.

Има добри резултати, нелоши. Почти винаги минаваме на национално ниво първите турнири за Европа. Работи се много усилено. Направихме много неща. Има 8 регионални треньора и всяка седмица те събират децата, които не са обхванати от националните треньори и след това в края на месеца всеки национален треньор от възрастта отива да гледа тези момчета и от неговата възраст в дадения район. Имаме много по-голяма основа за селекция. Естествено, децата, юношите до младежка възраст се развиват основно в клубовете.

Кой е по-добрият модел - на Литекс с многото деца в школата или на Лудогорец с повече добри чужденци?

Това са двата модела, които са работещи и двата. Зависи от политиката на самия клуб, на президента на този клуб и на финансови възможности какво търси в бъдеще. Ако питаш лично мен, аз бях от поколение, в което 7-8 човека влязохме в Левски от юношите, за мен това е по-доброто за нашите национални отбори, когато повече българи играят в А група.

Как да задържи Левски Антонио Вутов? Вашето поколение поради куп причини играеше до 20 и кусур години в България, но пък играеше и тогава Левски и ЦСКА биеха европейски грандове. Как да задържи Левски Антонио Вутов като му дават добри пари и той тръгва?

Ние това ще го коментираме и на самия конгрес. Имаме идея да натискаме много за законодателни промени и да има възможност да се подписва първи професионален договор на 16 години, в България е възможно да се направи.

Това да го обясним е като защита против кражба на таланти.

Точно, буквално. По-малките клубове по-рано могат да получават своите компенсации. Примерно Левски взима на 16 години играч от Марек и получават по-рано своята компенсация да ги вложат в други деца. А големите клубове много повече време ще могат да задържат своите играчи.

Важна ли ти е подкрепата на босовете, която получи? Повечето силни хора гласно те подкрепиха преди конгреса.

Естествено, това са хората. благодарение на които все още има професионален футбол в България. И то някои на много високо ниво в някои от тях, и това са техни лични пари. Трябва да сме благодарни на тези хора. Естествено, че е важна подкрепата. Щом те са доволни, това е оценка за нашата работа.

Любо Пенев и националният отбор имат ли шанс да се класират за следващото Европейско първенство. Ще има ли тази цел?

Тази цел ще я има със сигурност. Неслучайно се бяхме разбрали да бъде договорът 2+2 години, той направи много със своя екип, момчетата го харесват. Не трябва да се заблуждаваме, нямаме 10 души от европейска класа. За нас е много важен жребият, да няма контузии по време на квалификациите, да са придобили нужния опит, защото ние загубихме заради глупави жълти и червени картони. Има шанс, този отбор може да играе наравно с всеки един отбор, но така или иначе целта е класиране.

С Ники Михайлов какво става?

Грешен трансфер. Ситуацията не беше добра. Накрая в Твенте не игра, защото беше със счупен пръст. Всички очакваха той да отиде в по-голям отбор. При вратарите не винаги това се случва. Тогава имаше предложение от Верона и от испански отбор, той избра Верона, което е нормално. Но там не беше проверено какъв е вратарят.

Защо пропусна зимният прозорец и не избяга от там?

Защото е много трудно за вратар. Тази зима никой никъде не отиде. Вратарският пост е много труден. Той имаше проблеми с врата. Вече е здрав и си чака момента. Това се случва във футбола.

Във футбола не се беше случвало отбор, тръгнал от В група да стигне до елиминациите на Лига Европа. Лудогорец прави фурор. Българският фен си чака този мач с Лацио. Лудогорец спечели фенове, какво очакваме още от Лудогорец?

Това си е исторически факт, да тръгне от В група, да стане шампион два пъти и сега да е на това ниво в Лига Европа, Абсолютно равностойни два мача. Не трябва нито да се надценяват, нито да подценяват Лацио. Те вървят нагоре. Италианците са си винаги хитри лисици.

Със съдиите какво ще правим?

Според мен съдиите се подобряват от сезон на сезон. Последните година и половина са дадени 600 хиляди лева за развитието на съдийството. Те са изкарани абсолютно от системата на футболния съюз и на изпълкома. Тези, които си мислят, че който е член на Изпълкома е могъл да има влияние върху съдийството, просто си оправдава собствените грешки и ги търси на друго място.

Моето мнение е, че се роди не лошо поколение футболни съдии. 2-3 години стигнаха за един преход и имаме вече поне 6-7 имена на млади съдии, които издържаха есенния полусезон.

Да, и ако са по-добре посрещнати от медиите, така че ако някой влияе на съдиите, влияят клубовете с техни представители, това не е свързано с БФС.

Ще им сменяте ли шефа на комисията?

Не, ние сме доволни. Тя е абсолютно независима. Ние дори не одобряваме съдийските листи.

Един от болните въпроси с членовете на Изпълкома футболни президенти. Една от голямата дилема на Изпълкома ще е кой ще е в Изпълкома?

Президентът се избира, както и членовете на Изпълкома. Могат да бъдат предложени от лигата, от аматьорската лига и от залата. Членове на Изпълкома ще бъдат тези, които вземат повече от 50%+1 гласа, обикновено мнозинство. Това не е забранено, според мен е добре да има президенти. Те няма как да бъдат всичките вътре. Има професионална лига в България, това, че тя не играе такава роля, това е техен проблем. Те имат своето място в Изпълкома. Благодарение на тях има професионален футбол. Според мен и след този Конгрес ще има част от тях в Изпълкома.

Как върви нашето лоби в Европа, защото такова голямо лоби не сме имали отдавна в Европа?

Нашето лоби върви много добре, имаме 28 съдии във всички дисциплини, имаме член на Изпълкома, печелим всички програми, по които кандидатстваме, парите за базата са изцяло от УЕФА, така че се представяме добре.

Враговете ти спекулират с познанството ти с Мишел Платини, но очевидно оставате добри приятели.

Ние сме добри приятели, но каквото се прави за България не се прави заради приятелството ни, а защото България заслужава подобно внимание.

Кога ще има повече съдии в Шампионската лига, иска ми се да гледам, толкова грешки се правят, нашите съдии не са толкова по-лоши.

Това и мен много ме радва. Младите съдии ще имат тази възможност след 2-3 години според мен. Не са обременени, тепърва влизат в международното съдийство, доволни са от техните оценки, надявам се да растат нагоре и със сигурност няма да им се пречи.

Кажи нещо на феновете. Там ще си говорите футболните хора, сега имаш трибуна да кажеш нещо на футболните фенове, кажи им нещо нормално човешки.

Искам да им кажа да бъдат истински фенове първо на своите клубове, истински фенове на самия футбол, защото той е Цар Футбол и колкото по-добре се държат те на стадионите, толкова повече хора ще идват със своите семейства, деца и ще гледат футбол спокойно. Защото футболът наистина трябва да бъде един празник.

Футболна държава ли сме? Може ли кризата да отблъсне повечко хора от футбола?

Ние сме футболна държава, но виждаш, че хората се отблъскват от много неща в ежедневието си. Надявам се, че футболът ще остане над това нещо и още повече хора ще се върнат към това нещо.

Няма опасност да ги изтървем младите хора да растат в поколение, което не се интересуват от футбол?

Конкуренцията е голяма от начина на живот с интернет, фейсбук, с липсата на толкова много площадки. Смятам, че футболът генерира много млади хора които тренират, най-вече на аматьорско ниво, виждаш че осветените площадки са пълни до последно. Държавата трябва да обърне повече внимание на футбола, защото футболът е социален феномен, това е силно. Като се търси социална политика, трябва да се гледа футболът, като се търси здраве също трябва да се гледа футболът, а и той е най-евтиният спорт на аматьорско ниво.