Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов коментира подробно скандалната контрола с Естония, породила съмнения за манипулиране на резултата.

“Февруари винаги търсим противник навън заради времето. Така или иначе, България не е най-атрактивният противник, затова сме принудени да търсим такива контроли. Към 10 януари нямахме съперник, единственият вариант бе Македония в Скопие или София. В БФС се получи покана за мач срещу Естония в Анталия. Не за първи път две държави играят в трета”, обясни Михайлов пред TV7.

“Непрекъснато получаваме покани за мачове, за първи път получаваме покана от тази фирма. Веднага питахме естонската федерация дали имат такава оферта”.

“В сайта на фирмата пише, че е организирала и други мачове. Бе подписан четиристранен договор между нашата страна, естонската, тази фирма и агент на ФИФА, който гарантира мача. Казва се Вячеслав Кортенко от Москва, Русия”.

“Абсолютно нормален мач, всеки може да предлага мач, но фирмата трябва да има нает ФИФА агент. За нас ФИФА агентът е абсолютно достатъчен. Той гарантира, че мачът ще се играе по всички правила”.

“Аз не гледам съдиите. Нашата федерация разбира съдиите 20-30 минути преди мача. Това не е обичайна практика, но нас съдиите не ни интересуват. Никой не говори за мача, двата отбора си играят. Съдия ми каза, че могат да се дадат, могат да не се дадат тези дузпи”.

“Всичко е плод на импровизации и атаки срещу футболния съюз и мен. Кореспонденцията по мача е изпратена на ФИФА. По желание на спортния министър ще им бъде дадена и на тях. Ние нямаме никакви притеснения. Гарантирам, че нито играчи, нито треньори са се занимавали с такова нещо. Ние не сме виновни, за да се оневиняваме. Мениджърът на ФИФА е страна по договора, той трябва да даде обяснения. Никой не ни разследва, хората искат всички страни да кажат мнението си за мача и да кажат, дали ще разследват”.

“Други виновни освен съдията не може да има. Атаката идва от България, което е абсолютно обичайно, атаката идва от някои медии”, допълни Михайлов.

Относно кандидатурата му за член на изпълнителния комитет на УЕФА, шефът на БФС коментира: “13 души за седем места, доста е тежко. Освен това има и шест души, които са за преизбиране, със сериозно лоби. Има всякакви интереси”.