В последната сиевропейска квалификация България постигна победа с 2:0 като гост над тима на Словения. Головете за трикольорите реализираха Благой Георгиев и капитанът Димитър Бербатов в края на двубоя.

Възпитаниците на Димитър Пенев играха цели 45 минути с човек повече на терена, след като в продължението на първата част Хауърд Уеб отстрани от игра защитника Йокич.

Двубоят започна с лек териториален натиск на домакините. Противно на логиката обаче България създаде първата чиста голова ситуация в мача. След чудесен пробив отляво на Мартин Петров в 6-ата минута, халфът центрира добре в наказателното поле където Велизар Димитров бе оставен непокрит. Футболистът на ЦСКА отправи удар с глава, който обаче бе прекалено слаб и не затрудни вратарят на домакините.

Няколко минути по-късно домакините отговориха с удар на капитана си Лаврич, който обаче бе блокиран от върналия се в отбрана Христо Йовов. Най-чистото положение през първата част дойде в 27-ата минута. След центриране от корнер Димитър Иванков се намеси доста неубедително и изпусна топката при опита си да улови. Тя попадна във футболист на домакините, който не успя да отправи силен шут. Последва нов изстрел на нападателя Лаврич, който стреля акробатично със задна ножица, но отново късметът бе на наша страна и топката премина на сантиметри от вратата.

В продължението на първото полувреме домакините останаха с човек по малко след директния червен картон на Йокич. Реферът на срещата Хауърд Уеб не се поколеба да изгони футболиста, който повали Христо Йовов пред наказателното поле.Играчът на Левски се откъсваше сам и излизаше очи в очи с вратаря, но в последния момент бе съборен. Мартин Петров стреля от свободния удар, но Хандарович успя да улови.

По рано през първата част наказателни картони получиха още Стилиян Петров и Злогар.

На почивката селекционерът на България Димитър Пенев направи две промени в състава си, които бяха продиктувани от численото предимство на трикольорите през втората част. В игра се появиха Йордан Тодоров и Димитър Телкийски. Те замениха съответно Живко Миланов и халфът на Астън Вила Стилиян Петров.

Веднага след подновяването на играта България започна да напада и да търси първото си попадение в мача. Късмет пред голя нямаха Христо Йовов, Александър Тунчев и Димитър Бербатов. От своя страна тимът на домакините предпочиташе да се брани и да контраатакува. През втората част Словения не успя да затрудни нито веднъж Димитър Иванков, който трябваше да се намеси само два пъти.

Развръзката в мача дойде девет минути преди края, когато Благой георгиев разпечата вратата на словенците с топовен шут от около 30 метра. Футболистът на Дуисбург получи топката пред наказателното поле и след като видя, че вратарят Хандарович е излязъл леко напред, отправи силен шут в десния ъгъл на вратата. Стражът не успя да докосне топката и тя се оплете в мрежата за 1:0.

Попадението даде импулс в играта на нашите, които започнаха да атакуват още по масирано. Само три минути по-късно капитанът на тима Димитър Бербатов реши всичко в срещата, отбелязвайки втори гол. Нападателят на Тотнъм бе изведен сам срещу стража на домакините от Благо Георгиев, прехвърли Хандарович и останал сам срещу празната врата довкара топката.

Така България завърши квалифиационната кампания за Евро 2008 с победа, но въпреки това отпадна от сметките за първенството в Австрия и Швейцария. Трикольорите събраха 25 точки, една по малко от тима на Холандия, който днес загуби от Беларус с 1:2. „Лалетата” се класират заедно с отбора на Румъния, който е първи в крайното класиране.

 

Словения: Хандарович, Йокич, Мьорец , Сезар, Бречко, Стеванович (Комац), Злогар, Корен , Бирса (Илич), Лаврич (Новакович), Кирм

Жълти картони: Злогар, Комац, Илич

Червен картон: Йокич

България: Иванков, Тунчев, Томашич, Миланов (Тодоров), Ангелов, Георгиев, С. Петров (Телкийски), В.Димитров, М.Петров, Йовов (Лазаров), Бербатов

Жълти картони: Стилиян Петров

Крайно класиране в група G:

1. Румъния – 29т

2. Холандия – 26т

--------------------------

3. БЪЛГАРИЯ – 25т
4. Беларус – 13т
5. Албания – 11т
6. Словения -11т
7. Люксембург – 3т