Българският национален отбор по футбол постигна първа победа под ръководството на Станимир Стоилов. „Трикольорите” се наложиха с 2:0 като гост на Беларус във важен двубой от квалификациите за Евро 2008. Димитър Бербатов отбеляза и двата гола за България и пропусна още няколко добри положения.

Със спечелените три точки България вече има 12 от шест мача, и в следващия си двубой – отново с Беларус на 6 юни в София – ще търси още по-солиден актив от точки преди решителната есен на евроквалификациите.

България бе по-класният отбор на стадион „Динамо” в Минск през всичките 90 минути и напълно заслужено стигна до успеха. Съставът на Станимир Стоилов игра съсредоточено, особено в защита, и не позволи почти нищо изключително опасно да се случи пред Димитър Иванков.

Най-добрият български футболист в момента Димитър Бербатов започна да тормози отбраната на Беларус още от втората минута на двубоя. В рамките само на три минути – между 11-та и 14-та нападателят на Тотнъм пропусна три много добри положения.

Най-чистата възможност за домакините в мача се откри пред капитана на тима Сергей Щанюк в 20-та минута, но неговият удар бе спасен по блестящ начин от стража на България Иванков.

В 23-та минута отново Бербатов нацели и гредата, след като спря една дълга топка между двама защитници в наказателното поле, отигра перфектно и отправи бомбен удар по диагонала, право в сглобката на вратата.

Пет минути по-късно Димитър Бербатов откри резултата в срещата с великолепен гол. Нападателят преодоля трима защитници, проби сам към наказателното поле през центъра и стреля от около 15 метра право във вратата, като остави напълно безпомощен Жевнов.

До края на първите 45 минути отново пред Бербо се откри добро положение, създадено му от Мартин Петров и Лусио Вагнер. Благоевградчанинът обаче отправи вял удар от точката на дузпата, който не стигна до вратата.

Второто полувреме българският отбор започна отново вихрено и резултатът не закъсня. Две минути след почивката Димитър Бербатов получи пас от Стилиян Петров и от ъгъла на наказателното поле шутира прострелно и точно в мрежата на Беларус за 2:0!

В игра на полувремето се появи Вячеслав Хлеб, който през втората част бе най-опасния футболист за домакините, заедно с друг, появил се като резерва Олег Страханович.

След близо час игра Лусио Вагнер имаше шанс да вкара първия си гол за България, но когато засече топката, след шут на Бербатов и отбита топка от вратаря, се оказа в засада.

Димитър Телкийски и Христо Йовов направиха добра комбинация в 67-та минута, когато Телкийски напредна по крилото, навлезе в наказателното поле и пусна успоредно на вратата по трева, но Щанюк изби в последния момент.

След 70-та минута темпото на игра тотално се уби и българският тим все по-често поглеждаше към скорошния край на мача. Топката се задържаше по-често в средата на терена, а „трикольорите” разиграваха продължително.

Въпреки опита на домакините да стигнат до гол, те така и не успяха да запишат 100-процентово положение за гол. В даденото от рефера Яра продължение Страханович имаше шанс да вкара почетно попадение за Беларус, но диагоналният му удар мина на сантиметри покрай страничния стълб на Иванков.

Без да блести, полузащитата на България също бе на ниво и Стилиян Петров, и Станислав Ангелов свършиха много черна работа в дефанзивен план. Станимир Стоилов бе отредил непривична роля за Димитър Телкийски, като крилото действаше в центъра и нямаше много възможности да атакува опасно по фланга. След многото критики, които отнесе защитата на „трикольорите” в предишните срещи, този път четворката бе безгрешна и почти не остави работа за Димитър Иванков.