Капитанът на националния отбор Димитър Бербатов пожела победа над Черна гора в събота, дори тя да не е съпроводена с добра игра.

България се нуждае от трите точки срещу Вучинич и компания в София, за да запази шансовете си за класиране на Мондиал 2010. Чак след двубоя с черногорците ще се мисли за мача с Италия следващата сряда.

На първата тренировка от лагера преди ключовите световни квалификации националите сформираната двустранна игра, като нападателят на Манчестър Юнайтед игра в непривичната за него роля на защитник, докато в противниковия отбор бе селекционерът Станимир Стоилов.


Ето какви са очакванията на Димитър Бербатов преди двубоите с Черна гора и Италия:

- Лагерът на националния отбор започва с добро настроение, видя се по време на двустранната игра, която направихте…

- Наистина има настроение, стана добра тренировка, поизпотихме се.

- Как ще преодолеете напрежението преди важните мачове?

- Това зависи от човека. Аз още усещам напрежение в дадени мачове и мисля, че ще има такова в мен и преди този мач, защото той се явява доста важен. Мисля, че и при момчетата ще е така, но когато има напрежение, ти още повече искаш да се докажеш. В определени ситуации напрежението е добре дошло.

- Сега е моментът да си кажете какво искате от журналистите и феновете, и те какво могат да очакват от вас.

- Много странен въпрос. Единственото, което се иска от журналистите е да отразяват събитията такива, каквито са – без измишльотини, глупости и лъжи. Лошо е, когато прочетеш нещо, което не е вярно и се опиташ да го обясниш на близките си и приятелите си. Нека да се подкрепяме взаимно и да уважаваме успехите на другите, защото ние българите не обичаме да го правим. За феновете, те си знаят – да дойдат да ни подкрепят, а ние ще гледаме да ги зарадваме.

- Имаш ли представа във форма ли са черногорците и ние в каква форма сме?

- Предполагам, че всички искат победа. Ако тя дойде след грозна игра, мисля, че тя пак ще бъде добре дошла. Трябва ни задължителна победа, а в някои мачове не играеш добре и пак стигаш до успеха. Честно да ви кажа, предпочитам да не играем добре, но да спечелим с 1:0. Ако го направим и с хубава игра, ще бъде добър бонус и за нас.

- А можем ли да се представим и още по-добре срещу Италия.

- Аз мисля, че мачът срещу Черна гора ще бъде още по-труден. Предполагам, че повечето българи очакват задължителна победа и ние трябва да сме настроени така. Нека първо да вземем този мач, а когато си спечелил три точки, после ти идва още по-голямо самочувствие. После отиваме в Италия, а тя е световен шампион и аз мога да ви кажа, че срещу такива отбори се играе най-добре.


- Интересна полемика се развихри тук около състоянието на терена на националния стадион. Не знам дали си запознат с това?

- Не ми трябва да съм запознат. След такъв концерт предполагам в какво състояние е теренът. Това е въпрос на организация, въпрос на това кои хора са дали стадиона за изнасянето на този концерт, предполагам, че има и други места, където може да се изнесе подобен концерт, но решили са - на „Васил Левски”. Ще ни попречи малко на нас, дано не се окаже фатално.